Lena Malmberg (MED): ÄR DEN POLITISKA VISIONEN EN ILLUSION?

| 14 juni, 2021

När gammel-alliansens partier M, KD, L och C delar sänghalm med Miljöpartiet i Stockholms stad, verkar allt logiskt tänkande ha farit ut i ett korsdrag i stadshuset. 

I en debattartikel i SvD den 10 juni (länk i kommentarsfält) beskriver partierna tillsammans en underskön framtidsvision om hur Stockholm ska te sig utan fossildrivna fordon. Det låter fantastiskt i deras beskrivning: 

– “En fullskalig elektrifiering av fordonsflottan medför stora värden för Stockholms stadsliv. Elbilen är både tystare och renare. Vår politik gör det möjligt att sitta på en uteservering i city, njuta av solen i en central park eller leka på en förskolegård mitt i stan, utan att utsättas för buller och farlig luft.”

Visst vore det toppen om vi kan ersätta fossila drivmedel med andra energilösningar. Men det måste finnas en förankring i verkligheten när man presenterar de politiska visionerna. Annars är det bara illusioner man förmedlar. Godhetsposering de luxe.

Med en biltäthet i Stockholm på 394 fordon per 1,000 invånare och en befolkning på c:a 2,000,0000 för hela regionen, skulle det innebära 788,000 nya fordon på 8,5 år för att uppfylla kraven.

Ett av de största problemen med dessa välvilliga självutnämnda miljöhjältar är att de aldrig tar med i beräkningarna den “embedded CO2” som det innebär att producera nya bilar. Det talas nästan aldrig om det. Man talar bara om utsläppen när man kör fordonet. Det blir ju motsägelsefullt när det kan bli så att det skapas mer koldioxidutsläpp för att producera något som är tänkt att minska utsläpp av samma koldioxid. Då uppstår en kognitiv dissonans som är jobbig att hantera – enklare då att blunda.

Vilken miljöpåverkan har det att producera 788,000 nya elbilar som ska fraktas till Stockholm på lite drygt åtta år? 

Hur ska folk få råd att köpa nya bilar och hur ska de laddas? Var produceras elen?

Hur rimlig är denna politiska målsättning? 

Var är konsekvensanalyserna?

Det här och andra politiska utspel av den grönblåa soppan i Stockholms stadshus gör att trovärdigheten undermineras. Det här är orimliga önskedrömmar utan förankring i verkligheten. Stockholmarna förtjänar realpolitik av sina folkvalda. 

#MEDval22

Lena Malmberg, Demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

Svd


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.