I DE BLINDAS RIKE ÄR DEN ENÖGDE MANNEN KUNG.

| 17 juni, 2021

Januariöverenskommelsen är på något sätt som sagan om Kejsarens nya kläder.

Man “syr” ihop en politik som egentligen inte gynnar någon, framförallt inte de egna väljarna, men precis som i sagan utgår man från att mindre begåvade människor inte kan genomskåda den. Och det värsta är att det fungerar. Man lyckas verkligen lura en stor del av massorna. År efter år.

I själva verket har man ingen politik alls då det är 4 partier med helt olika inriktning som drar åt varsitt håll och det enda egentliga syftet är att stänga ute ett annat parti men eftersom deras väljare inte vill framstå som mindre vetande och rent obegåvade blundar de och låtsas att de ser meningen med politiken, och deras ledare kan vandra omkring som en enögd kung i de blindas rike.

Sagan används ofta för att symbolisera hur människor anpassar sig till gruppen, även när det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel. Att liksom det lilla oskuldsfulla barnet i sagan utbrista Kejsaren är naken! innebär att påpeka något som alla kan se men som ingen vågat säga. Därtill är grupptrycket alldeles för stort.

För att inte framstå som sk “nyttiga idioter” applåderar man istället den absurda tillställningen och låter den fortgå.

Håglösheten och maktlösheten är total och saknar nästintill motstycke i svensk politik som har hamnat i ett “moment 22”. Vi har 4 partier, med stöd av ett femte, där alla är rädda för att sticka ut hakan och ta tag i det självklara problemet och en opposition där två partier hellre samarbetar med motståndaren än att ta stöd av sin självklara bundsförvant.

Resultatet blir att tåget sen länge har gått och kvar på perrongen står som vanligt företrädarna för “sjuklövern” i all sin vilsenhet helt utan idéer, vilja och ambition att ta sig vidare.

Så en enögd politisk ledare fastlåst i en enkelspårig politik, grundad på gamla föråldrade visioner helt utan verklighetsförankring i en omvärld som sen länge sprungit ifrån honom kan alltså fortsätta vara kung i de blindas rike.

När ska folket, precis som flickan, upptäcka att Kejsaren är naken?

Omni


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •