Skoltwitter – en sällsam historia

| 17 juni, 2021

Idag har jag ägnat delar av dagen åt att diskutera med skoltwitter. Skoltwitter är en samling människor som ägnar sig åt att kritisera friskolan med olika argument. Det gemensamma tenderar att vara att koncernerna är problemet. De är för stora, skor sig på skolpengen och ordnar i realiteten så att vissa inte kommer in på skolan om de inte är av ”rätt sort”. De vurmar också för lärare som går på knäna. Det här låter onekligen problematiskt. 

Jag ger skoltwitter rätt i flera aspekter. Skolpengen bidrar till en snedfördelning eftersom att de kommunala skolorna är tvungna att ha kapacitet att ta emot elever som blir över. De drabbas också av mindre pengar då skolkoncerner lobbar för sina verksamheter men ändå drar ner på personal för att göra vinst. Dessutom tenderar lågutbildade föräldrar inte välja friskolor i samma utsträckning som högutbildade. Om dessa ämnen skriver flera personer dagligen på Twitter och bedriver ett Sisofysarbete för att få koncerner nedstängda. Problemet med skoltwitter är flera. 

För det första så adresserar skoltwitter enbart dessa frågor och några till. De vill inte röra de faktum att vi har en postmodernistisk grundskola med en hel del värdegrund som dagligen lärs ut till våra elever – något många av oss aldrig bett om. Detta går vidare in på gymnasiet och högskolorna och formar hela samhället och lydiga samhällsmedborgare som tänker enligt den identitetspolitiska värdegrunden – helt enkelt därför att skolan ska fungera som en uppfostringsanstalt. Det är troligen därför vi inte har filosofi och psykologi på schemat. Det skulle kunna få våra elever att börja tänka själva.

För det andra handlar deras förslag aldrig om lösningar utan om förbud. Det råder en tydlig ilska hos stora delar av den skoltwitter jag mött. Idag hade jag en dialog med ett kommunalråd (vill jag minnas) i Haninge som menade att jag hatade och aldrig läst filosofi vilket alltså är två falsarium på en gång. En annan person menade att jag inte kunde ha några åsikter om hur man skulle kunna lösa problemen med tex administrationen via AI om jag inte kunde presentera där och då HUR det skulle lösas. En tredje återigen vägrade direkt ta en debatt med mig för att jag alltså inte höll med och då orkade han inte. Sen orkade han i alla fall och sen orkade han inte igen. En fjärde person kallade mina uttalande vidriga då jag – helt uppenbart- riktade sarkasm mot den tredje personen i en tweet. Utöver detta så håller sig skoltwitter mycket i egna ryggdunkarrum där sådana som jag ska ställas till svars för allt som inte de gillar. Känner ni igen det här? Just det: woke-ismen.

För det tredje bortser man helt från migrationen som problem. Att nu skolor fylls med nyanlända som knappt kan svenska och behöver mängder med resurser får folk att vilja sätta sina barn i andra skolor and who can blame them? Folk är rädda om sina barn och folk misstror det okända.

För det fjärde lever skolan i den totala feminina kulturen som Sverige är rankade etta i. Det skapar inte konkurrerande elever som kommer sättas på en ännu mer konkurrerande arbetsmarknad. Det skapar en diskussionsgrupp med konsensustänkande där alla får tala och ingen är sämst och ingen är bäst. Det ger usla resultat och mycket stora problem att hävda oss internationellt. 

Det är svårt som novis i debatten att bli tagen på allvar med teser som dessa som är lika sanna fast man inte är på en hög nivå i skoldebatten. Och det är också något de använder som argument. Att migrationen självklart spelar roll för utfallen i skolan och att skolan är en uppfostringsanstalt snarare än lärosäte är något vi kan diskutera utan att man jobbar för en tankesmedja. Men det vill inte skoltwitter. Det är inte relevant menar kommunalråd.

Jag håller alltså med skoltwitter om flera saker men det räcker inte. Är du inte 100% med dem är du emot dem och det är här det börjar bli besvärligt. Jag tror inte de kommer lyckas påverka friskolan ett dugg men det är så uppenbart att de inte är intresserad av annat än deras egna hyllningskörer och raseri. Det är så jag uppfattar skoltwitter – eller okej delar av den – och det är tragiskt för vi behöver debatten om skolan. Men de tar den alldeles för enögt och verkar som sagt inte alls intesserade av att blicka framåt och prata om teknik som kan underlätta för barnen. Faktum är att de sällan pratar just om barnen alls. Och ganska sällan om radikala friskolor. Om att det nu ska in genuskontrollanter att kontrollera så rätt värdegrund upprätthålls på förskolor är absolut inget issue för dem alls. Men om du går emot dem är du Satan – det är ett du kan hålla för säkert.

Jag tycker det är ett uselt debattklimat. Särskilt då skattefinansierade kommunalarbetande personer börjar smutskasta för att man ifrågasätter dem. Eller vägrar debattera överhuvudtaget. Jag vill gärna debattera skolan men det är uppenbart att de här personerna är ute efter helt andra saker. Det är ett problem. Missförstå mig rätt. De får kalla mig vad de vill. Kommunalmänniskan är tom inne här och läser artiklarna – varför kan man fråga sig då han menar att jag är en hatare – men de har ju sina skäl woke-människorna. Han kanske hade hoppats på att kunna ange mig för min arbetsgivare. Varsågod. Swisha honom en slant för att bli av med mig. Han tackar redan ödmjukast. Jag vill också gärna diskutera och lära mig mer om skolan och dess problem från båda hållen men det är helt uppenbart att ledande röster i den debatten inte är intresserade av den debatten. De är intresserade av sig själva. Tack och lov har jag några att prata med och lära av. Det är inte dessa fyra jag just nämnt. 

För gärna diskussionen kring friskolor. Det är en oerhört viktig debatt som jag menar måste föras på nya nivåer där alla aspekter diskuteras. Jag vill egentligen se över hela skolsystemet och se om det kanske bör reformeras i grunden. Jag tror inte vi har bra jordmån dock då de som är tongivande i debatten 1) inte tänker framåt utan snarare slår ner på de som försöker göra det och 2) är skolade i postmodernismen som sådan. Det här går ut över våra barn och med det vårt samhälle. Visserligen kommer informationalismen att totalt kasta dessa gamla strukturer överbord men vi är bara i början av den och diskussionen skulle må bra av att samspela med skoldebatten.

Niklas Gerholm


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Skoltwitter – en sällsam historia

 1. Danne

  På tal om alla missförstånd som finns om friskolor, den här insändaren visar upp bristen fakta. De offentliga skolor som har störst problem finns i s.k utsatta områden. Problemen hör snarare ihop med kulturella problem än brist på pengar. Föräldrarna kan ha bott i Sverige en längre tid, men ändå varken läst svenska eller assimilerats sig. Det smittar av sig till barnen.

  Men skolor i icke fungerande områden kan få 100 000 mer per år än skolor där elevkullarna är mer homogena. Kommunerna kan välja att ge pengar till de skolor som ligger i utsatta områden och staten ställer även upp.

  De privata skolorna lyckas generellt sett mycket bättre trots att de får mindre än kommunala skolor, något ingen vill lyfta fram. Om problemen är invandringsrelaterade kanske man ska börja där i stället för att göra det till ideologi.
  Fler går ur privata skolor med betyg i de ämnen som de läst. Det är det som borde räknas, de föräldrar som bryr sig om barnens framtid ska inte drabbas av klåfingriga politiker. Eftersom det skjuts till mer pengar till offentliga skolorna så är det där pengarna försvinner utan att kunna redovisa bättre resultat.

  För mig är det ointressant vem som driver skolan, resultatet är det viktigaste. Men det låter som om den offentliga skolan är lösningen. Men de problem invandringen medför bör lösas innan skolan straffas för att de inte har lösningen på detta.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.