| 19 juni, 2021

Har alla barn rätt till lika skolgång frågar jag mig efter att ha läst Expressens artikel om CP-skadade Thea 11 år?
Detta gör jag eftersom Thea vägras skolskjuts till och från skolan av Alingsås kommun.
Förutom CP-skadan har Thea också epilepsi och dysartri (talsvårigheter). Men hon har ingen intellektuell funktionsnedsättning och enligt hennes lärare och läkare är hon smart och klok men det är kroppen som inte orkar.
Skolan Thea går på nu är handikappanpassad allt finns på ett plan och där finns stora ytor som är bra när hon kör med elrullstolen.

Mamma Eva-Lena Emanuelsson säger: “Vi har blivit så väl bemötta och hon har en resurs som hon trivs väldigt bra med. Hon har anpassad studiegång och slutar tidigare på dagarna.”
Ändå tog det ett år innan hon vande sig vid den nya miljön och kunde känna sig helt trygg. Problemen med skolskjuts började efter att föräldrarna separerade för ett år sedan och mamma Eva-Lena flyttade till ett område där hon kunde få lägenhet, lite längre bort från skolan. Enligt Eva-Lena är det 2,8 kilometer mellan hennes bostad och skolan. Detta innebär att Thea behöver hjälp med skolskjuts varannan vecka när hon bor hos Eva-Lena.

Eva-Lena säger: “Hon har en elrullstol men kan inte köra längre sträckor själv. Det har hon inte kraft till. Och hennes ork räcker heller inte till att vara på fritids. Det är svårt för mig när jag jobbar att åka därifrån för att köra hem henne. Hon klarar inte att åka buss själv.”
Hon konstaterat också att om Thea haft ett intellektuellt handikapp och gått på särskola hade hon fått skolskjuts per automatik.
Anna-Lena säger: “Skillnaden är att Thea inte har en intellektuell funktionsnedsättning. Hon går i en vanlig skola, är smart och klok, men det är kroppen som inte orkar. Hon har stora problem med att förflytta sig och är beroende av andra hela tiden.”

Läkaren har skrivit till Kommunen att “Samtidigt är det en flicka med stort driv och många kamratkontakter”. Men vad har det hjälpt, kommunen har motiverat sina avslag på ansökningarna om skolskjuts med att Thea inte går i den skola som ligger närmast hemmet. Till den ”placeringsskola” som kommunen hade valt är det 900 meter. De skriver mer i sitt avslag till Anna-Lena “Då det innebär en merkostnad för kommunen att bevilja skolskjuts med taxi till Vittra vid Gerdsken än till placeringsskola Nolbyskolan beviljas inte skolskjuts”.
Så vad gäller då för föräldrar med ett handikappat barn, gäller det fria skolvalet eller är det kommunen som ska bestämma då vart barnet ska gå?

Eva-Lena Emanuelsson: “Vi har valfrihet när det gäller skolor. Thea ska inte behöva bli straffad för att vi föräldrar väljer det alternativ som är bäst för henne. Jag tycker man ska ta hänsyn till varför vi valt skolan och varför vi söker skolskjuts. Det känns orättvist att de inte kan se till det enskilda fallet utan bara per automatik trycker på knappen om avslag.”
GT ställer en fråga till Kristina Jakobsson, administrativ chef vid barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås kommun om det inte går att se till ett enskilt fall, och göra bedömningen efter hur omständigheterna ser ut för ett visst barn?

På den frågan svarade Kristina Jakobsson: “Om vi går in och gör något för någon enskild, får vi göra det generellt för alla. Så vi behöver förhålla oss till skollagen. Men man har alltid rätt att överpröva beslutet till förvaltningsdomstolen.”
Hon skriver sen vidare till GT “Bedömningen av kommunens eventuella kostnader görs med utgångspunkt från vilka skyldigheter kommunen hade haft om eleven hade gått i placeringsskolan. Kommunen är därmed skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för en elev som valt en annan skola än den kommunen anvisat om det kan ske utan merkostnader för kommunen. I annat fall föreligger ingen skyldighet för kommunen.

Men jag frågar mig då än en gång varför kommunen ska diskriminera ett handikappat barn för att få gå på den skola den vill gå på?
Jag frågar mig också vad det skulle kosta för kommunen att handikappanpassa den skolan de har hänvisat åt Thea?
För tydligen är den inte anpassad för barn med rörelsehinder.
När man läser kommunens motivering så frågar man sig också vad det blir för transportkostnad för Thea de veckor hon bor hos sin far fram till den skola som kommunen anvisat?
För han bor tydligen i närheten av den skola Thea går på nu.
Eller det har de inte tänkt på inom kommunen?

Eller är det så att de menar att Thea ska byta skola varannan vecka?
Man frågar sig om inte detta har gått prestige i detta fallet för kommunen och att om de tänker efter lite så skulle saken utan några större kostnader kunnat klaras upp?
Jag frågar mig också vad kommunen skulle säga om de fick en anmälan om diskriminering av Thea och hennes rätt att få gå på den skolan hennes föräldrar valt?
För en sak är säker, när diskrimineringskortet kommer upp då brukar kommunerna att backa och då är det sällan några problem med de ökade kostnader som skolskjuts varannan vecka ger.

https://www.expressen.se/gt/cp-skadade-thea-kan-inte-aka-buss–nekas-skolskjuts/?fbclid=IwAR1gmkWp-m5Z8iRHTmcIVWD5dLPKTUPx-yG4MBzeeMCw7wgwIRTXlQ5sdSI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.