Får kommunen behandla de gamla och sköra hur de vill? Den frågan ställer Bernth Johansson

| 21 juni, 2021

Bernth Johansson skrev en debattartikel i Expressen idag den 21-6 2021 där han frågade “Vad är en gamlings liv värt i det här landet?”
Att han ställde denna frågan beror på att hans pappa sitt sista andetag på sjukhuset i Växjö. Detta efter att han flyttats från det äldreboendet han bott på till ett annat äldreboende. De äldre tvingades flytta då en majoritet i Uppvidinge kommun beslutade detta trots stora protester från oss anhöriga, de boende, personal och medborgare för nerläggningen av äldreboendet de bodde på. Bernth skriver vidare att de var många som påtalade för majoriteten att man inte kan flytta äldre hursomhelst. De påtalade även att det finns en stor risk med att flytta äldre människor, som kan få förödande konsekvenser. Detta blev tyvärr min pappa ett tydligt bevis på, då flytten förkortade hans liv.

Bernths säger dock att när man är 91 år är det inte något konstigt att dö, det är helt naturligt. Men det som gnager i mitt huvud är orsaken,
pappa var en av dom äldre som tvingades att flytta. Pappa kunde inte längre känna igen sig på sitt nya boende, kunde inte längre hitta till sitt rum, hans stol vid tv:n i det gemensamma rummet fanns inte där. Det kom ny personal och nya ansikten. Denna flytt orsakade min pappa hög stress och djup oro, som han inte klarade av. Strax efter flytten blev han sjuk och hamnade på sjukhuset. När sen han fortsätter sin debattartikel så frågar han politikerna som stod bakom nedläggningen av äldreboendet om de själva skulle vilja flytta mot sin vilja. Skulle ni vilja flytta för andra tycker det, till en miljö där ni inte känner några? Till en miljö där ni inte känner igen er?

Bernth frågar sen vidare om dessa politiker verkligen vet vad konsekvenserna kan bli när ni fattar ett beslut om att lägga ner ett äldreboende? Härefter kommer Bernth med en mycket viktig fråga då han frågar, borde inte ni politiker ha en utbildning när ni ska fatta dessa viktiga beslut? Om ni ska besluta att skära ner på välfärden, borde ni väl införskaffa er den kunskap ni behöver för att förstå hur det fungerar i verkligheten? Har ni pratat med de äldre som bor där? Eller pratat med dem som arbetar inom vården? Bernth skriver sen vidare att han som jobbar inom omsorgen får knappast något jobb utan utbildning eller erfarenhet. Men ni politiker kan helt utan kunskap eller erfarenhet inom geriatrik bestämma att stänga ett särskilt boende. Utan att ha kunskap i vad följderna kan bli för den äldre.

Detta tycker jag är riktigt ledsamt nu när vi börjar se konsekvenserna som drabbar de stackars äldre människorna som tvingats flytta. När sen Bernth börjar det sista stycket i sin debattartikel så skriver han att bara för att min pappa har gått bort betyder det inte att jag slutar kämpa för de äldres rätt i mitt kära Norrhult/Klavreström. Tvärtom kommer jag att fortsätta att kämpa. Det är så mycket som skötts så dåligt. Ska det vara så här? Borde man inte sätta stopp för att flytta äldre människor hursomhelst? Tänk till ni politiker som beslutar att skära ner i välfärden på bekostnad av de äldre. Äldre människor kan faktiskt dö av att flyttas. Vi kämpar för medmänsklighet och att de äldre ska få bo i sin hembygd. Jag avslutar med att citera den kände geriatrikprofessorn Yngve Gustavsson: ”Det kan vara en total katastrof för en gammal människa att tvingas flytta. Att flytta kan öka risken för att sköra gamla dör.”

Och så rätt Bernth Johansson har i detta, politikerna bryr sig inte om ifall de äldre dör, det är bara en vinst för kommunerna. Dör tillräckligt många så behövs snart nog inga äldreboenden alls och då sparar ju kommunen en massa pengar, en massa “blodspengar” vill jag säga. Man kan bara hoppas att de politiker som beslutade denna sak får flytta runt när de blir gamla och dementa, för det hade inte varit mer än rätt. En sak hade väl varit om de äldre behövde mer vård och den inte kunde erhållas på det boende de bodde på. Men i detta fallet så verkar det vara en flytt i ren och skärt vinstsyfte. De äldre behandlas som de var vilken vara som helst och inte som de var levande människor. På många sätt behandlas djur mycket bättre då där finns en djurskyddslag som ska göra att de behandlas rätt, men för människor finns ingen sådan lag. Där är kommunens ord lag och de verkar få behandlas hur som helst.

https://www.expressen.se/debatt/vad-ar-en-gamlings-liv-vart-i-det-har-landet/?fbclid=IwAR3CCXaqtkmjienanYHfJFDMkG8ZanmwqXtCm3TxUz2z087qytKXEoY_lJI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.