Helsingborgs tingsrätt dömer färdtjänstchaufför till 10 månaders fängelse för oaktsam våldtäkt mot funktionsvarierad 17-årig flicka

| 21 juni, 2021

Jag har tidigare skrivit om detta brottet då mannen som nu dömdes åtalades för brottet i slutet av april i år. Då var kammaråklagare Linda Seger säker på att det väntade ett långt fängelsestraff för den 31-åriga mannen då det var två våldtäkter han åtalades för och att minimistraffet för en våldtäkt ligger på fem år. Så då trodde hon på att det handlade om ett straff på 7 år som väntade mannen. Men så blev det inte, färdtjänstchauffören dömdes istället för oaktsam våldtäkt mot funktionsvarierad och straffet blev bara 10 månader. Tingsrätten anser nämligen inte att åklagaren kunnat bevisa att den 17-åriga kvinnan inte deltagit frivilligt.

Att 17-åringen har neuropsykiatriska funktionsvariationer i form av autism och adhd är inget som tingsrätten brytt sig om. Att chauffören knuffat ner henne på golvet i färdtjänstbussen, hållet fast henne medan han själv och andra män våldfört sig på henne med oralsex och samlag så att hon fick blödningar i underlivet verkar inte bekomma tingsrättsledamöterna. Nä de anser att 17-åringen ”inte spontant berättat om de centrala delarna av händelseförloppet” och ”haft svårt att i närmare detalj beskriva hur övergreppen mot henne gått till”. Och med det anser de att det gör att hennes uppgifter är svåra att värdera samt att uppgifterna ”i delar framstår som motsägelsefulla och skapar osäkerhet om vad som egentligen har utspelat sig”.

Men vad är det för en tingsrätt, menar de att en en person som har neuropsykiatriska funktionsvariationer inte är så trovärdig som en fullt frisk person?
Menar de att eftersom hon har dessa handikapp inte är så mycket värd, eller vad menar tingsrättsledamöterna?
Tingsrätten konstaterar vidare att att det sammanlagda värdet av åklagarens bevisning till stöd för att kvinnan inte deltagit frivilligt ”inte är tillräckligt”. Inte heller anser tingsrätten det bevisat att kvinnan utsatts för våld under någon av händelserna och 31-åringen har inte heller ”förmått målsäganden att medverka genom att allvarligt missbruka hennes beroendeställning till honom”.

Men nu blir man riktigt förbannad, menar de att ett blödande underliv, blåmärken på armar och kropp inte är bevis nog på att chauffören och eller någon annan av männen brukat våld mot 17-åringen?
I tingsrättsdomen står det att 31-åringen skulle insett risken för att målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation ”som det var otillbörligt att utnyttja och att hon därmed inte kunde anses delta frivilligt”. Och även om tingsrätten skriver att hans agerande framstår som klandervärt är dock omständigheterna ”inte sådana att det finns stöd för att säga att han var likgiltig inför det förhållandet att målsäganden inte kunde delta frivilligt”. Han har däremot varit medvetet oaktsam i förhållande till att målsäganden inte kunde delta frivilligt och han ska därför dömas för oaktsam våldtäkt.

Nu får man verkligen hoppas på att kammaråklagare Linda Seger i Helsingborg överklagar denna dom till hovrätten. För gör hon inte det kan den bli en prejudicerande dom som gör det i princip fritt fram för vilken som helst att våldta tjejer med neuropsykiatriska funktionsvariationer.
Man frågar sig om det är det som tingsrättsledamöterna ville få fram med denna domen?
Vad kommer i så fall härnäst, blir det att de inte kommer att tro på några kvinnor/tjejer alls som anmält våldtäkter?
Eller är det så att de menar att denna våldtäkten inte var så farlig då den begicks mot en funktionshindrad?

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/fardtjanstchauffor-doms-for-oaktsam-valdtakt-mot-funktionsvarierad/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=210621&fbclid=IwAR361vzciuFNSkrpucqdddmw9BSe7rheE584gDbxdmRRUPhGl3hED__Irz0
https://www.expressen.se/kvallsposten/korde-fardtjanst-och–valdtog-handikappad/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.