Johan Westerholm: Misstroendeförklaringen belyser akuta brister i den svenska konstitutionen

| 21 juni, 2021
Riksdagen. Foto: Wikipedia

Inför dagens misstroendeomröstning mot regeringen Löfven II blir bristerna i den svenska konstitutionen uppenbara. Sverige har som ett av få länder fasta mandatperioder med gemensam valdag för lokal-, regional- och riksomfattande val. I övriga europeiska länder hålls allmänna val i allt väsentligt oftare till de olika nivåerna.

Orsaken till detta är historiskt betingad. Det var en eftergift till socialdemokraterna när den svenska regeringsformen moderniserades 1974. Socialdemokraterna ville, för att ge upp tvåkammarsystemet, behålla det som kallas för det kommunala sambandet. Ett samband som gynnar stora partier och demokrati som har en låg grad av röstsplittring. Där mandatfördelningen följer rikstrenderna i även de lokala och regionala valen samt naturligtvis tvårtom.

Johan Westerholm

Läs på Ledarsidorna


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.