Lite åsikter om vad som är bäst för Sverige och de konservativa partierna efter misstroendeomröstningen i riksdagen idag

| 21 juni, 2021

Som alla säkert läst här på ProjeksSanning idag så har regeringen Löfven fallit och han har nu fram till på tisdag nästa vecka att antingen avgå och låta talmannen att ta över uppgiften att bilda en ny regering eller så utlysa ett nyval.
Men vad kommer Löfven att göra är en annan fråga?
Och den frågan är inte så lätt för honom att lösa, inte efter man hört alla presskonferenser och alla intervjuer som varit efter riksdagens beslut. Speciellt inte efter att man först hörde Lööf säga att även om Löfvenregeringen fallit så ligger jöken kvar och om hon och Centern ska sitta i en ny Löfven-ledd regering ska inget ändras. Detta medan Nyamko Sabuni sade under sin pressträff att hon menade att jöken föll när Löfven föll som statsminister.

Och att hon om det blir ett extraval kommer att arbeta för en borgerlig regering med Kristersson som statsminister.
Så hur ska då jöken fortsätta kunna fortsätta vara verklighet?
Hur menar Annie Lööf att en sådan regering ska få någon majoritet i Sveriges riksdag?
För fortfarande talar Lööf om att hålla både V och SD utanför politiskt inflytande om hon ska stödja en regering. Detta medan alla de andra talar om att samtala med alla partierna.
När man sen hör Nooshi Dadgostar under sin pressträff så kommer hon inte att stödja en borgerlig regering utan vid en omröstning stödja Löfven igen, men inte förrän Löfven erkänner V som en del i regeringskonstellationen.

Så vad återstår då för underlag att bilda en regering till vänster eller till höger?
Inte mycket med den mandatfördelningen som blev efter valet 2018.
Vad återstår då för Löfven att göra mer än att utlysa ett extraval?
Jo, enligt mig återstår där några saker att göra för Löfven för att undvika att de låsningar som nu finns i riksdagen, ett av dem är att bilda en minoritetsregering med bara S eller S-MP i. De får ingen majoritet utan får följa riksdagens beslut. Eller så får talmannen beordra Löfven att bilda en minoritetsregering eller ministär då det är för kort tid fram till valet 2022. En sådan får inte mycket makt men kostar heller inte så mycket i dumma beslut då deras befogenhet är begränsade.

Men enligt mig är det bättre än att Kristersson eller för den delen Åkesson tvingas ta över regeringsmakten ett år innan ordinarie år. Enligt mig beror det på att då kan inte Löfven eller några av vänstersidans politiker skylla att allt fick fel tack vare att de fick sitta och bestämma det sista året på mandatperioden, för det talet kommer med största sannolikhet att komma från S och MP:s sida när valkampanjerna kommer igång till valet 2022. Och sådant kan vara förödande för den konservativa partierna. Måhända ni tycker jag är kalkylerande i mitt tycke att Löfven kan få sitta kvar men jag tycker det är det bästa för att de konservativa ska få en så bra start till nästa val Men detta är min åsikt som säkert inte delas av alla andra, och det godtar jag. Men jag vill dock påminna alla att hålla god ton i kommentarerna.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.