Otryggheten och utsattheten i Sverige skiljer sig mellan de norra och södra landsdelarna, men skillnaderna mellan landets kommuner och stadsdelar är stora

| 22 juni, 2021

I Nationella trygghetsmätningen, NTU presentera nu en kortanalys om hur tryggheten ser ut i olika delar av lander, i olika kommuner och städer. Och skillnaderna mellan landets kommuner och stadsdelar är stora. Det behöver dessutom inte vara de ställen som är mest utsatta som boende känner störst otrygghet i. Det kan enligt undersökningsresultaten vara kommuner och stadsdelar som inte är så utsatta där folk känner sig otryggast. Likaså skiljer det sig mellan de olika landsdelarna.
Enligt Johanna Viberg är det region Syd och region Nord som sticker ut, och hon säger: “Vi ser särskilt stora skillnader vid frågan om otrygghet vid utevistelse sent på kvällen. Det är till exempel ungefär åtta gånger vanligare att människor känner sig otrygga vid utevistelse sen kväll i Malmös stadsdel Fosie jämfört med Åre och Storumans kommun.

Polisregion Syd där Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län ingår, är en av de regionerna där störst andel uppger att man har utsatts för brott, både mot person och för egendomsbrott. I region Syd har också minst antal personer uppgett att man har förtroende för rättsväsendet. Motpolen till detta är region Nord där man svarat tvärtom. Här har minst andel svarat att man utsatts för brott, oron och otryggheten är liten och man uppges också ha ett stort förtroende för rättsväsendet. Dorotea och Övertorneå är de kommuner i landet där det är minst vanligt att uppge otrygghet och oro för brott. Men skillnaden mellan kommunerna inom regionerna kan vara stora. Det visar sig inte minst då man har lägst förtroende för rättsväsendet i västerbottniska Åsele.
Johanna Viberg säger: “Utsatthet, otrygghet och förtroendet för rättsväsendet behöver inte alltid hänga ihop även om vi ser det i vissa kommuner och regioner.

Och otrygghet och oro för brott behöver heller inte hänga ihop med den faktiska brottsligheten. Det visar sig bland annat att i skånska Bromölla kommun uppger flest personer otrygghet och oro för brott. Samtidigt är östra Göteborg den plats där flest svarat att de utsatts för brott.
Johanna Viberg säger: “Otrygghet och oro är subjektiva känslor som påverkas av en rad olika faktorer och det kan ju vara bra att komma ihåg att de flesta faktiskt aldrig utsätts för brott, men det är självklart viktigt att ta människors oro på allvar.”
Vad som gör att människorna på vissa orter eller stadsdelar känner mer oro och otrygghet framkommer dock inte av GP:s artikel, men en tanke jag har är att det kan vara polisens osynlighet i många orter i vardagen. För hör man om att det begåtts grova brott på en ort men man samtidigt vet att polisen sällan syns där så skapar det en omedveten oro.

Denna tanke är förstås inget som jag kan bevisa statistiskt, men känslan man har säger mig detta. Likaså kan man säga om skillnaden på oron och tilliten till rättssamhället mellan norr och söder. För med tanke på antalet grova brott som begås i södra Sverige gentemot de norra delarna så har kanske polisen tid att hinna utreda dem med en gång i norr, medan de i södra Sverige får läggas på hög och med det i många fall blir mer eller mindre kalla innan utredningarna startar. Och när sådant kommer i daga så skapar bara det en oro. Men dessa saker kommer sällan eller aldrig fram i de Nationella trygghetsundersökningarna från Brå.
De brott som innefattas i denna kortanalys är brott mot enskild person, och brott som misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri och nätkränkning.

https://www.gp.se/nyheter/sverige/otryggheten-störst-i-södra-sverige-1.49891726
https://www.bra.se/statistik/statistiska-undersokningar/nationella-trygghetsundersokningen.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.