EU-kommissionens ordförande kallar ungersk lag “skamlig”

17 av 27 EU-medlemmar undertecknar brev mot diskriminering. Orban avvisar idén om att återkalla ungersk lag. 

Europeiska unionens ledare konfronterade under torsdagen premiärminister Viktor Orban angående Ungerns nya anti-HBT-lag och betonade Ungerns åtagande som EU-nation att försvara homosexuellas rättigheter. 

Orban ha redan meddelat sin ställning att “Lagen redan har trätt i kraft.”

Europaparlamentet, Bryssels Grand Place-torg, pryddes med HBT-flaggor och lystes upp i regnbågsfärger under torsdagen för att motsätta sig lagförslaget, vilket i sin tur iscensatte protester och kritik från mänskliga rättighetsgrupper mot Orbans beslut.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskrev Orbans proposition som skamlig och sade att EU-blockets verkställande skulle vidta åtgärder. 

Belgiens premiärminister Alexander de Croo menar att lagen är “primitiv”.

“Sjutton länder i hela Europa – öst, väst, norr och söder – är mycket tydliga i att detta går för långt”, sade de Croo med hänvisning till ett gemensamt brev från ledare för EU-medlemmar från Italien till Irland och Spanien till Lettland.

I brevet, som också undertecknats av ledarna för Tyskland och Frankrike, stod det på torsdagen: “Vi måste fortsätta att kämpa mot diskriminering av HBTI-samhället och bekräfta vårt försvar av deras grundläggande rättigheter.” HBTI står för lesbisk, gay, bisexuell, transgender och intersex.

Orban – en självutnämnd korsfarare för vad han skildrar som traditionella katolska värderingar under påtryckningar från västerländska liberaler – sade att den nya lagen syftade till att ge föräldrar ensamrätt att besluta om sina barns sexuella utbildning. 

“Jag är en kämpe för deras rättigheter. Jag är en frihetskämpe i den kommunistiska regimen. Homosexualitet bestraffades och jag kämpade för deras frihet och deras rättigheter. Så jag försvarar de homosexuella personernas rättigheter” meddelar Orban. 

“Men den här lagen handlar inte om det … Det handlar inte om homosexuella.”

Kritiken är den senaste i en lång serie av Orban-sammanstötningar med EU-blocket i frågor som sträcker sig från hans behandling av flyktingar och migranter till press på akademiker, domare och media.

Med makten sedan 2010 och inför ytterligare ett val nästa år har Orban blivit alltmer stridbarare i sociala frågor.

“Det är min avsikt, på denna punkt, att tvinga Ungern på knä. De måste inse att man antingen är medlem i Europeiska unionen, och att de är medlemmar i gemenskapen med gemensamma värderingar, eller lämna unionen, sade den holländska premiärministern Mark Rutte.

Jan-Ove Malmgren 2021-06-27
Källa: Reuters
Bild: Reuters

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “EU-kommissionens ordförande kallar ungersk lag “skamlig”

 1. Lennart H

  Vad menas med ”homosexuellas rättigheter” som EU förvarar enligt artikeln?
  Är de skilda från heterosexuellas rättigheter eller rättigheter för andra sexuella varianter?
  Räcker det inte med att alla har samma medmänskliga rättigheter? Om det kan vara så, så undviker man diskriminering.

  Särbehandling leder bara till problem!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.