Turkisk polis avfyrar tårgas i ett försök att stoppa HBTQ demonstration i Istanbul

Turkisk polis avfyrade tårgas för att skingra en folkmassa som samlats för en Pride-parad i centrala Istanbul under lördagen och man kvarhöll några av dem då de deltog i manifestationen förbjudits av lokala myndigheter.

Kravallutrustad polis avlägsnade människor, några viftande med regnbågsflaggor, när de samlats för demonstration strax utanför stadens centrala delar.

Cirka 20 personer, inklusive en fotojournalist, häktades, enligt media.

Turkiska myndigheter har under de senaste åren flera gånger förbjudit Pride-evenemang. Innan förbudet deltog tusentals människor i parader på Istanbuls gator. 

Turkiet har länge varit kandidat för att gå med i Europeiska unionen men detta har i flera år fördröjts till följd av spänningar rörande bland annat mänskliga rättigheter.

Under torsdagen lovade en majoritet av Europeiska Unionens ledare att fortsätta kampen mot diskriminering av HBTQ i det turkiska samhället. Likadant har man gjort i ett gemensamt brev till Ungern, vars parlament förra veckan godkände ett lagförslag som förbjuder distribution av material i skolor som anses främja homosexualitet eller könsförändring.

Jan-Ove Malmgren 2021-06-27 
Källa: Reuters
Bild: Reuters

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Turkisk polis avfyrar tårgas i ett försök att stoppa HBTQ demonstration i Istanbul

 1. rulle

  Vad bra, sådant skräp behövs inte. De kan stanna hemma och hålla parader i källaren.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.