1% av det produktiva inom EU tar hem 1/3 av EU:s pengar!

Jordbruket inom EU göder bara 1% av medlemsländernas BNP. Visst är odling nyttig. Och värd ekonomiskt stöd i en ekonomi där industrin drar ifrån vad gäller tillväxt. 

Men häromveckan rapporterade The Economist om saken. Den liberala tidningen har hittills normalt varit EU-vänlig, trots sin positionen i Brexit´s Storbrittanien. Men numera vacklar The Economists stöd. 

En knutpunkt rör EU:s jordbruksstöd. Att 1/3 av unionens inkomster från medlemsländerna (totalt 2600 miljarder) spenderas på en enda procent av näringsverksamheten inom EU, dvs jordbrukssektorn, är en allvarlig tankeställare. 

Någon säger kanske att det sammanlagt är många småbönder som gynnas. Men inte. Av EU:s årliga utbetalningar på 850 miljarder till jordbruket tar nämligen unionens 20% storbönder (grevar, baroner och andra störtförmögna) hem hela 80% av guldet.

De stora betalarna i detta penningregn är Sverige och andra industrinationer i nordväst. Mottagare är södra Europas knackiga ekonomier, med Frankrike som främsta pådrivare. Om Macron inte får lugn på bönderna blir det revolution…

Det intressanta är att denna viktiga fråga knappast alls uppmärksammas av svenska politiker och medier. I vårt land sker över huvud taget ingen kritisk granskning av EU. Politiker och medier är så glada och nöjda med den stora byråkratin, som uträttar litet. Den svenska nationens eliter struntar helt enkelt i utvecklingen mot en alltmer federal union. 

Jag menar att vi måste ta rygg på The Economist och reagera mot hur EU:s pengar används och hur makten alltmer flyttas från Sverige till Bryssel. De svenska politiska partierna deltar just nu i en storskalig förskjutning av makt och pengar till en kontraproduktiv EU-ledning. Nästan ingen kritik hörs. Från det svenska näringslivet – som ändå favoriseras genom fri handel – hörs dock oroade utrop om att planeringen från Kommissionen i Bryssel håller på att ersätta den fria konkurrens som är affärslivets ryggrad. 

Inte undra på att The Economist reagerar.

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

3 tankar på “1% av det produktiva inom EU tar hem 1/3 av EU:s pengar!

 1. Anderssonskan

  Att EU blir ett allt större problem för Sverige är helt uppenbart .
  Det är bara till för odugliga politiker som inte kan sköta de länder de röstats fram i .
  Betala Turkiets utpressare 40 miljarder för han hotar EU med flyktingströmmar . Det låter som när Svenska sossar tror att extra pengar löser alla problem .
  Det är bristen på kreativ beslutsam politik som är det stora problemet i EU och Sverige.
  Vi har en utsökt chans att börja om NU.

  Svar
 2. Göran

  EU’s kritiker har ungefär från dag 1 beskrivit unionen som ett projekt för Frankrikes bönder. Och de franska bönderna har onekligen maktmedel till sitt förfogande som de dessutom är beredda att använda. Och har använt. T.ex. hälla ut 1000 lass grisskit på strategiskt valda ställen.
  Undra på att Macron är livrädd för dessa bönder.

  Svar
 3. ulf

  Ja vid lite eftertanke hade nog några lass grisskit på Löfven och hans anhang,bl a Hultkvist,inte skadat alls 😄😄🐷🐷🐷🐷Snarare varit perfekt placerade i rätt miljö dessutom !!! ” Skit skall skit ha ” enligt ett svenskt etniskt talesätt.Så sant än i denna dag.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.