Centerpartiet förlorare i regeringskrisen

| 29 juni, 2021

Inget ont som inte har något gott med sig, heter det i ordspråket, och det kan man väl också säga om att när Löfven föll så har det blivit förändringar i opinionsläget enligt Novus. Enligt deras opinionsundersökning har Annie Lööfs Centerparti tappat i väljarstöd. Och stödet för de partierna som var drivande i misstroendeomröstningen, det vill säga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har ökat.
Torbjörn Sjöström vd för Novus säger: “Det fokus som man har lagt på att Centerpartiet skulle sitta på en lösning av krisen har uppenbarligen missgynnat det partiet. Istället är det de partier som har agerat i främsta rummet för att få igenom en misstroendeomröstning i riksdagen som har gynnats mer än andra.”

Enligt undersökningen har Sverigedemokraterna ökat med över två procentenheter jämfört med Novus mätning i maj. Där det för övrigt är tre säkra förändringar, det är Centerpartiets minskning på 1,5 procentenheter, Vänsterpartiets ökade stöd på 1,6 procentenheter och Sverigedemokraternas uppgång på 2,2 procent.
Torbjörn Sjöström säger: “Vänsterpartiet visade att de trots allt hade en stor påverkan på regeringsunderlaget, och det har uppenbarligen bidragit till ett ökat stöd.”
Han menar samtidigt att Sverigedemokraterna ökade stöd har sin förklaring i att de tog initiativet till själva misstroendeomröstningen. På samma sätt har Centerpartiet drabbats av den uppkomna situationen.

Torbjörn Sjöström säger till sist: “Mittenstrategin har inte gått hem hos väljarna. Istället finns det någon slags bild av att Centerpartiet måste välja mellan Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, trots att de inte vill.”
Den vägen som Annie Lööf och Centerpartiet vill gå mot att hon och Centern ska vara det ledande partiet i en ny regering och där hon sitter som statsminister har med denna undersökningen fått sitt slut får man hoppas.
Eller ska hon liksom Liberalerna fortsätta att vandra ner i den politiska källaren och lägga sig stadigt under riksdagsspärren?
Det är frågan, så vilken väg kommer Annie Lööf och Centerpartiet välja, kommer de att för dem välja vägen mot “pesten” eller “koleran”?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-novus-c-forlorare-pa-regeringskris

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.