Advokatsamfundet utesluter Ekrem Güngör och Amir Amdouni

| 30 juni, 2021

I februari kunde Expressen avslöja att Stefan Bergman och Stefan Creutz, chefsåklagare och vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare hade anmält försvarsadvokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni till JK och till Advokatsamfundet för att de läkt känslig information om flera pågående utredningar till det kriminella Vårbynätverket. Anklagelserna som Stefan Bergman och Stefan Creutz lämnat tog avstamp i chattloggar från den krypterade tjänsten Encrochat. Enligt anmälan kunde ett konto kopplas till advokaterna, som skrivit meddelanden under pseudonymerna ”Kungen” och ”Prinsen”. Och i en chattkonversation på Encrochat hade gängledaren för Vårbynätverket skrivit till advokaterna att: ”Ni hjälper oss och vi hjälper er”.

I en annan chattlogg från Encrochat uppmanar Vårbynätverkets ledare en medlem att välja Amir Amdouni som advokat då han hjälpt dom ”justera många fall”.
Vårbynätverkets ledare ska ha skrivit: “Amir Amdoun. Kom ihåg hans namn. Om det är knas o du sitter o behöver hjälp ta han. Hans pappa körde mina föräldrar när de gifte sig så han e nära. Han e advokat.
Han har hjälpt oss justera många fall.”
De båda advokaterna arbetade både på advokatfirman Devlet, som ofta förekommit i gängmål. Under fjolåret tjänade advokatfirman mångmiljonbelopp för sitt arbete som offentliga försvarare genom statlig ersättning.

Trots att JK inte inledde någon förundersökning, utan hänvisade i stället ärendet till Advokatsamfundet, som har bedrivit en utredning sedan i februari. Och nu under onsdagen meddelar samfundet sitt beslut: Ekrem Güngör och Amir Amdouni utesluts ur förbundet och får därmed inte arbeta som advokater längre. Och i Advokatsamfundets cirkulär som sändes ut idag står att beslutet ”genast ska gå till verkställighet”.
Nu så får man hoppas på att chefsåklagare och vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare går vidare med utredningen så att de båda advokaterna även ställs inför rätta och att de får stränga straff för att ha spridit känsliga uppgifter om brottmål.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/ekrem-gungor-och-amir-amdouni-utesluts-ur-advokatsamfundet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.