Vi tronar på minnen från fornstora dar

Sverige upphörde för länge sedan att vara en socialdemokrati. Det här är inte den socialism Olof Palme levde för. Hade han levt och sett vad som sker i Sverige i dag skulle han förmodligen falla död ned av skam. Detta var inte den politiska inriktning han levde för. 

Det här är inte ett försvarstal för Olof Palme. Jag har aldrig sympatiserat med Palmes politik, hans visioner eller den Sverigebild han hade. Men 1975 kunde vi svenskar i alla fall vistas ute utan att behöva vara rädda för att bli mördade, få en kniv i ryggen, bli misshandlade, bli våldtagna, utsatta för personrån, bli skjutna och så vidare. Och sist men inte minst, ingen hade hört någon säga Allahu Akbar. 

I Sverige anmäldes 2020 tre brott per minut. Den största andelen var anmälda våldtäkter mot kvinnor och flickor. Men anmälda våldtäkter mot män och pojkar har ökat mest procentuellt, en ökning med 36 procent jämfört med 2019. Trenden är ökande, linjärt med den ökande invandringen. 

Det finns både tragik och tragikomik i den socialdemokratiska politik som formades av Palmes dilettanta efterträdare. Det som slår mig mest är att dåtidens politiker framstår som hjärnkirurger och raketforskare jämfört med dagens, och då har jag inte mycket till övers för de förra.  

Att det skulle gå så långt som det gjort i dag skulle förmodligen fått Palme att falla död ner om han inte redan blivit avpolletterad av inte de bästa av vänner. Vänner ska man hålla nära men ovänner närmare. Kanske Olof Palme glömde det.  

I ett tal hos Stockholms Arbetarekommun den 19 april 1975 gick Palme till kraftigt angrepp mot kommunistregimen i Tjeckoslovakien. Palme invände mot den ytterst omilda behandling som de socialistvänliga delarna av det kommunistiska partiet mottog av den dåvarande kommunistiska statsmakten som då anfördes av Gustáv Husák. 

“Inrikesministern, polisministern, hade häromdagen ett möte med polis- och säkerhetstjänstens ledare och framhöll därvid att ordningsmakten skall göra allt för att avslöja och utrensa reaktionära grupper och individer och i rättan tid och utan kompromiss stoppa deras verksamhet. Så talar diktaturens kreatur till varandra.” Säga vad man vill men vältalig var han i alla fall, Palme. 

Det var väl ingen som trodde att Löfven skulle ta över stafettpinnen från Gustáv Husák 29 år efter dennes död. Löfvens agiterande påminner i mångt och mycket om Husáks. Men nu sjunger förhoppningsvis Löfvens politiska “karriär” på sista versen och det är min fromma förhoppning att han aldrig mer, någonsin, i sitt liv får någon form av politiskt uppdrag utom möjligen att tömma papperskorgarna och fylla på häftapparaterna i regeringskansliet.  

I dag drygt 45 år efter Palmes tal befinner sig Sverige i ett kompakt nattsvart mörker. Och värre lär det bli. Demokratin är som bortblåst. I Sverige får man absolut inte säga eller tycka vad man vill. Det finns alltid en åsiktspolis lurande bakom nästa hörn. 

Förmodligen var det säkrare att leva på 1800 talet även om många levde i armod. De fick i alla fall leva och de hade ett människovärde även om det var lågt. I dag vet ingen längre vad människovärde är och om några år kan ingen längre stava till det. Det var decennier sedan den siste undersåten upplevde att denne hade något värde, än mindre något/någon att luta sig mot och än mindre ha någonting att blicka fram mot. 

Men nu rycker vi upp oss och tänker nostalgiskt på flydda tider och minns Birgit Friggebos showstopper under en debatt om rasism och främlingsfientlighet i Rinkeby den 5 februari 1992 när hon plötsligt utbrister: Nu tycker jag att vi gemensamt sjunger “We shall overcome”. Förmodligen hade ingen av åhörarna hört den tidigare. 

Jan-Ove Malmgren 2021-06-30
Bild: Scanpix Sweden

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Vi tronar på minnen från fornstora dar

 1. Carl den 12

  Mannen på bilden är ifrån den tiden då ens mor och farföräldrar och förfäder, var stolta över att arbeta, rösta och var även stolta över att vara en del utav Sverige❤

  Calle minns exakt dagen Olof blev avrättad och känslan av att nu är det något som är riktigt fel med vårat land, sedan har det enbart fortsätt utför💔

  I dagens samhälle så får man peppa sig med vad ens mor och farföräldrar sa, var tacksam för att man har ett arbete att gå till och att man är med och bidrar🤔

  Tvi, fy faaaaan, säger man bara och det hade nog mina och många andras förfäder, också sagt i dag😬

  Och så finns det dom, som anser att man ska tiga🤐i församlingen och tysta ner den kloakvaskande rent för djävliga skitsituationen vi befinner oss i, där PK och SverigeSyndromet är en tyst överenskommelse och politiskt fulspel, med agenda “var en god, lydig människa och rösta rätt”🙊🙉🙈

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.