En mindre bemedlad tankegång står denna gång krönikören Helena Granström i Expressen för

| 1 juli, 2021

Utan att förstå tingens ordning försöker Granström förklara att eftersom det råkar vara ovanligt varmt över delar av Kanada och USA så beror det på den globala uppvärmningen. Nu var det iofs lika varmt i USA 2018 i och jorden gick inte under den gången heller. 

Den löjligt lilla yta som nu exponeras av hetta skulle alltså höja hela jordens temperatur? Det vore klädsamt om Granström lärde sig skillnaden på väder och klimat men det kanske inte behövs i tidningar som för länge sedan spelat ut sin roll i samhällsdebatten? 

Låt mig ge ett par exempel. Enligt USA:s rymdstyrelse NASA hade den globala temperaturen över land störtdykt med en hel grad sommaren 2016. Det var den snabbaste avkylningen som uppmätts i satellitåldern. Temperaturen var då tillbaka på samma nivå som genomsnittet för de senaste 20 åren. 

Paradoxal var nyheten om 20 grader varmare än normalt i Arktis. I media skrämdes klimatgurun Johan Rockström med en överhettad framtid. Men det vara bara tillfälligt lägre lufttryck, som släppte fram varm atlantisk havsluft över Arktis. Sådant bekymrar dock inte Rockström det minsta. 

Värmen balanserades för övrigt i Arktis av att det var närmare 30 grader kallare än normalt i Sibirien. 

Solforskare visade att Solen åter blivit lika passiv som under den kalla lilla istiden. Det förebådar ett par kalla decennier – tvärtemot vad Johan Rockström och FN:s klimatpanel IPCC hävdat.

I Sverige har t.ex. Genomsnittstemperaturen under det första halvåret 2021 varit ca två grader kallare än åren 2014-2020. 

Ibland är det synd om människan och här tänker jag då på i första hand Expressens krönikör Granström. 

Källor: Jan-Ove Malmgren, Tege Tornwall samt Sture Åström

Bild: Världens kallaste by, Ojmjakon i nordöstra Sibirien med en medeltemperatur vintertid på minus 50 grader och med ett köldrekord minus 71 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.