Flera åldringsbrott och försök till åldringsbrott i Mölnlycke under onsdagen

| 1 juli, 2021

Under onsdagen fick polisen in ett flertal anmälningar om åldringsbrott i Mölnlycke. Tillvägagångssättet har varit liknande i alla ärendena. Åldringarna har blivit uppringda av personer som utger sig vara från banken och bett om att få tillgång till bankdosor eller bankid. Polisen hade vid 16-tiden fått kännedom om fyra fall där personerna lyckats fullborda brottet, och enligt polisen rör det sig om ”betydande summor”.
Polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler sade: “I varje fall upp mot 100 000 kronor sammanlagt.”

Så nu går polisen ut med ytterligare en varning om att aldrig lämna ut sina bankuppgifter över telefon, då bankerna inte arbetar på det viset. De skriver också på sin hemsida att om man blir uppringd av en sådan person ska man avsluta samtalet och kontakta polisen.
Hans-Jörgen Ostler sade: “Det är ju ett försök till bedrägeri. Vi följer ju de här trenderna och vill så klart veta var och när det sker.”
Hans-Jörgen Ostler fortsätter sen med att det också händer att personer knackar på och säger sig komma från banken för att byta ut bankdosor och liknande.

Så han uppmanar också de äldre att inte öppna dörren åt någon man inte känner eller om man känner att man är äldre och inte har samma motståndskraft. Han fortsätter sen med att uppmana alla om att om någon ringer från banken kan man be att få ringa upp banken i stället.
Han säger till sist: “Man ska inte lura sig själv, de här bedragarna är skickliga på att tala och snärja in målsägarna i en falsk trygghet. Ju kortare tid man spenderar i telefon med desto bättre. Man ska avsluta samtalet så fort man kan.”

Nu frågar jag mig dock varför inte polisen presstalesperson kontaktar P4 och ber dem att föra ut detta budskap. För många äldre har närradion som sällskap under dagarna och om dessa skulle spela upp polisens meddelande vid varje lokal nyhetssändning så kanske budskapet kom fram till de äldre.
För hur många av dem som idag blivit lurade på pengar har varit inne på polisens hemsida och läst det de skrivit där, eller hur många av de äldre har varit och köpt GT idag?

Jag kan nog med säkerhet säga att det inte är så många som hört lokalradions sändningar någon gång under dagen.
Så varför använder sig då inte polisen av detta media med en gång när det gäller åldringsbrott?
För som de på polisen gång efter gång säger efter att dessa saker inträffat att det är fruktansvärda saker hjälper inte. Det hjälper inte, de måste upprepa dessa budskap gång på gång för att få verkan på budskapet. För när man blivit gammal så är inte minnet så gott som hos de yngre. Så jag uppmanar polisen över hela Sverige att gå ut med dessa budskap i lokalradion.

https://www.expressen.se/gt/polisens-varning-flera-aldringsbrott-under-dagen/?fbclid=IwAR0KRLZHx10CeYlscBWO9a7_E30n7iBxbQnz1uxvW7lFAnZBuJ_BRjA83lw

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.