Nya uppgifter om dödsskjutningen av polismannen i Biskopsgården. Polis betecknar skjutningen som “en avrättning”

| 1 juli, 2021

Under torsdagsförmiddagen har det framkommit ytterligare uppgifter om onsdagskvällens skjutning av en polisman i Biskopsgården i Göteborg. Den polismannen som blev skjuten och senare avled var enligt uppgift 33 år gammal och ganska ny inom polisyrket. Han ska ha färdats på moped tillsammans med en kollega och uppges ha stått och pratat med ett par personer på Höstvädersgatan när någon kom upp bakom honom och sköt flera skott. Polisen är förtegna om den pågående förundersökningen men enligt en polis med insyn i utredningen var polismannen måltavlan för skottet. Denne polis menar att det inte finns något som tyder på att man exempelvis var ute efter någon annan men missade.

Denne polis bedömer skotten som ”en avrättning” och säger: “Det jag kan säga är att man siktade rakt på den här polismannen. Det var som en avrättning. Det var alltså, som det verkar, inget vådaskott, misstag eller liknande. Vi vet ej om man var ute efter den här specifika polismannen eller om man bara siktade på honom eftersom man var ute efter en polis i allmänhet. Men allt tyder på att man sköt rakt mot polismannen och att han var måltavla för skottet.”
En poliskälla som GP har pratat med säger att det var en driveby-attack. Förbipasserande ska ha plockat upp vapen – och skjutit mot gruppen som stod och pratade.
Poliskällan GP pratat med säger också: “Det viktigaste här är att kollegan blev påskjuten med uppsåt, då han patrullerade med moped. Dessutom i uniform så det kan absolut inte ha undgått någon att han var polis.”

I en film som figurerat på nätet men som vi i ProjektSanning valt att inte föra vidare så visas det att den skjutne polismannen blev träffad i hals/nacke eller i huvudet och att han blödde kraftigt från de regionerna. Vi delar däremot en annan film som är tagen från längre håll och som är pixlad av Expressen/GT. då det är viktigt att få höra kollegornas desperata kamp för att rädda sin arbetskompis. (Länk finns nedan bland alla länkarna.)
Representanter från nästan alla partier har också under torsdagsförmiddagen kommenterat skjutningen och alla har uttryckt sin avsky över det som hänt. Löfven sade bland annat under sin pressträff att det är med stor sorg och bestörtning som vi har tagit emot beskedet att en polis har skjutits till döds i tjänsten i Göteborg sent i går kväll. Jag vill å min och regeringens vägnar uttrycka vårt djupaste deltagande med den dödade polisens familj, anhöriga och kollegor. Vi delar er sorg och ilska.

Och han sade: “Ett angrepp mot en polis är ett angrepp mot hela vårt demokratiska öppna samhälle.”
(Hela Löfvens presskonferens går att se på länk längst ner.)
Medan inrikesminister Mikael Damberg sade: “Jag vill inleda med att uttrycka mitt djupaste deltagande med den avlidne polisens familj och anhöriga och hela den svenska poliskåren i Sverige. Jag känner också med de boende i Biskopsgården. Och i likhet med statsministern vill jag uttrycka min ilska för det inträffade.”
Annie Lööf twittrade ut: En polis har mördats när han gjort sitt jobb för att skapa trygghet. Detta är en attack på hela vårt samhälle, vi måste göra mer för att trycka tillbaka gängvåldet och lagföra de skyldiga. Mina tankar är med polisens anhöriga och kollegor.

Ulf Kristersson skrev på Facebook: Dessa inhemska terrorister måste besegras. Jag har länge efterlyst en omfattande politisk mobilisering mot den allt grövre kriminaliteten, och att Sverige nu måste göra som andra länder om den kampen ska vinnas. Nooshi Dadgostar skriver: En polisman beskjuten till döds i tjänsten. En förfärlig händelse. Något som aldrig någonsin ska få hända. Mina tankar är med familjen och de anhöriga. Jimmie Åkesson skriver på Facebook: Det finns mycket att säga om det politiska sveket mot Sveriges trygghet i allmänhet och den respektlösa synen på svensk polis i synnerhet. Just nu går dock mina tankar till offrets familj och andra anhöriga”. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi twittrade också ut sin avsky med att skriva: Herregud. Mina tankar går till polismannens anhöriga i deras stora sorg.

Ebba Busch skriver: Dådet är ett ”angrepp på allas vår trygghet och på demokratin. Men även Moderaternas rättspolitiska talesperson har reagerat starkt på twitter när han skrev: Mina tankar går till anhöriga, vänner och kollegor efter den fruktansvärda dödsskjutningen av en polis i Göteborg. Polisen finns till för att skydda människors trygghet och frihet. Alla resurser måste nu användas för att lagföra den skyldige. SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen är inte mildare när han skriver: Nu måste hela samhället sluta upp bakom polisen för att snabbt hitta och lagföra skyldig och inblandade. Det här kommer man inte undan med i vårt land! Det är dock inte känt om Liberalerna har uttalat sig om händelsen.

https://www.expressen.se/gt/stort-polispadrag-i-biskopsgarden/?fbclid=IwAR33aCBkFH5a2p3Ck8QDhbbsCSu4oyF2KtyUG33i14-2AiydO3OKKfguLpk
https://www.expressen.se/tv/nyheter/gt/polis-skjuten-till-dods-i-biskopsgarden-kampa-kampa-kom-igen-nu-gubben/
https://www.svtplay.se/video/31779479/nyheter-direkt/dodsskjutningen-av-en-polis-i-goteborg?id=j3vk463
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/skjutning-av-polis-i-goteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.