Sanningen är farlig att sprida i Sverige enligt civilrättsexpert

| 3 juli, 2021

När man läser överskrifter till denna artikel som SVT Nyheter skrivit och som handlar om Ebba Busch:s Facebookinlägg där hon bland annat skriver att hon “”i själ och hjärta” anser sig vara oskyldig till brottet och att de sakuppgifter hon fört fram är sanna.” så frågar i alla fall jag hur dessa PK-personer tänker. För rubriken till artikeln låter så här: “Civilrättsexperten: Farlig utveckling om allt som är sant får spridas”.
Så ska man inte längre få säga sanningen om andra personer i Sverige, ska allt byggas på lögner, och vart hamnar vi då?

Mårten Schultz, professor i civilrätt angående KD-ledaren Ebba Busch:s uttalande: “Det vore en negativ utveckling om det skulle bli tillåtet att sprida allt som är sant”.
Men hur menar denna så kallade “civilrättsexperten”, ska sanningen skjutas åt sidan till förmån för lögnen eller är det så att sanningen är farlig för samhället?
I många länder så får de som vittnar i en rättegång säga att den lovar att säga sanningen och enbart sanningen, samtidigt som de lägger handen på bibeln.

Men om samma ed ska sägas här i Sverige får den nog låta någon ting så här “Jag lovar och svär att jag ska ljuga så mycket som det går och att inte ett sanningens ord ska komma över mina läppar.
Så vad menar Mårten Schultz med att att det är en farlig utveckling om praxis skulle bli att allt som är sant är tillåtet att sprida.
Är det farligt för oss medborgare, eller är det farligt för staten, eller är det farligt för korrupta politiker och kriminella advokater och juridiska ombud?

När sen Mårten Schultz säger: “Jag är lite oroad för om det börjar kampanjas för om sanna uttalanden i sociala medier alltid skulle vara tillåtna, det skulle innebära fruktansvärda konsekvenser och en negativ utveckling. I Sverige har förtalsrätten använts för att motverka spridning av hämndporr och sexfilmer på unga kvinnor.”
Men är där inte en ny lagstiftning som har gjort det olagligt att sprida hämndporr och sexfilmer på unga kvinnor med lagen om olaga integritetsintrång?
Så nu när det argumentet föll så frågar jag mig vad är det då som är så farligt med sanningen?

Schultz fortsätter med att säga: “Sanningen är inte oväsentlig, det tas hänsyn till det i förtalsprocessen. Det vore en negativ utveckling om det skulle bli tillåtet att sprida allt som är sant, i såna fall måste man ha ett mer precist förslag om hur man ska tillåta vissa handlingar och vissa inte.”
Men i ett land som är så reglerat i lagtexter så borde inte sanningen vara den som är den farliga, det borde i så fall de som far med osanningar när de ska försvara någon i rättssalen. För enligt mig är det viktigaste att sanningen alltid kommer fram, och då speciellt från dem som är juridiska ombud eller advokater.

Och här skulle det inte vara Ebba Busch som stod inför skranket, utan här skulle det vara det juridiska ombudet som den 81-årig hussäljare anställt. Man ska däremot inte anklaga 81-åringen då han säkert inte vetat om vad hans juridiska ombud gjort innan han anställde honom. För 81-åringen har säkert bara anställt denne på dens CV. Då ingen lägger upp de de mindre hedrande uppdragen de haft innan.
Men att som Mårten Schultz säger att det är en farlig utveckling om allt som är sant får spridas, det är fel och det är en farlig utveckling.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kan-bli-kontraproduktivt-for-busch-att-dra-in-etik-och-moral?fbclid=IwAR3noZRxBZuX1LaDGM8exyz3NPitiSVyOpD1sjE_YdWyNcTBVhbOPP_6up4

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Sanningen är farlig att sprida i Sverige enligt civilrättsexpert

 1. Carl den 12

  Tyvärr, så finns det alldeles för många där ute som inte ser något som helst problem med att bete sig som en riktig skitstövel💔
  Men, när sanningen kommer fram, så är det dom det helt plötsligt är synd om🤔

  Calle tycker sig se att hela historien, med husköpet som det går spök i har blivit allt för upp förstorad och hade inte använts på samma sätt mot en manlig partiledare😤

  All min Omtanke och Kärlek + stöd till Ebba👸

  Svar
 2. Lennart H

  Hur kommer det sig att alla skriverier om Paulo Robertos sexköp får spridas utan att betraktas som förtal?
  Eller råder det andra måttstockar för sexköpare?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.