“Under cover operation” mot rappare som glorifierar kriminaliteten, många av Sveriges mest kända rappartister inblandade

| 5 juli, 2021

Polisen i Stockholm har den senaste tiden gjort en “under cover operation” riktad mot fyra rappare och en manager. Flera olika spaningsgrupper och specialenheter inom Stockholmspolisen har deltagit i insatsen vars arbete inleddes förra våren och har pågått i det tysta, parallellt med att artisterna producerat och släppt låtar. Enligt uppgift är två av rapparna är Sveriges mest populära artister med miljontals lyssningar på bland annat Spotify. Även de två andra är kända och etablerade, och har samarbetat med flera stora namn. Insatsen mot rapparna byggde enligt uppgift på att rapparna bland annat på att flera av deras musikvideor poserat med vapenliknande föremål, såsom misstänkta pistoler och automatvapen, i musikvideor.

En källa sade till Aftonbladet: “Det är ett sätt att glorifiera en kriminell livsstil.”
Under utredningens gång fick polisen in underrättelser om att vissa av vapnen ska vara äkta. En förundersökning om grovt vapenbrott har därför inleddes mot de fyra rapparna. Den femte brottsmisstanken en manager, som bland annat finns i en känd hiphop-artists nära krets är misstänkt för grovt narkotikabrott. Enligt uppgift har polisens spanare under en tid kartlagt personerna. Flera musikstudior i Stockholmsområdet där rapparna arbetat i, har varit aktuella för spaningsinsatsen.

Polisen har också i utredningen genomfört en rad razzior mot rapparna. Aftonbladet blev vittne vittne till en sådan när polisen stormade flera olika adresser. Man slog då till i samordnade insatser och bröt sig in med kofötter i lägenheter som rappare kopplas till. Aftonbladets fotografer kunde sedan fånga hur civilklädda poliser sökte igenom bostäderna och därefter lämnade platsen med bevispåsar. Strax efter ett av tillslagen som Aftonbladet var på plats på publicerade en rappare ett filmklipp på sociala medier och visade upp en förstörd lägenhetsdörr. Som bildtext skrev han ”De hittar inget o släpper oss” och ”Aina (polisen) hatar på oss framgångsrika gatubarn. De vill smutskasta oss media dagligen.”

I klippet pratade han också och sade: “I dag, ännu en dag av polisbrutalitet. Aina kommer hit och stormar våra hem på morgonen, gör hål i våra dörrar. Fuck you.”
Några dagar senare publicerade han ett nytt klipp, där han skrev: Ännu en dag av polistrakasserier här, ännu en dag. Vi filmar videor, musikvideor, polisen stoppar oss, trakasserar oss.
Samma kväll filmade han poliser i en ny så kallad Instagram-story och berättade: “Vi sitter och firar med middag, vad har vi här? Aina.”
Veckan därpå lades ytterligare inlägg ut som visade olika poliskontroller och fordonsstopp. Aftonbladets källor kan inte bekräfta att alla publicerade ingripanden varit en del av insatsen, men säger att polisen tydligt arbetat med att punktmarkera de inblandade under en period.

En annan av rapparna, som enligt Aftonbladet är en av Sveriges mest spelade, anhölls i sin frånvaro och efterlystes misstänkt för vapenbrott förra våren. Polisen hade då hittat en pistol och en automatkarbin av typen Kalasjnikov i hans lägenhet i Stockholmsområdet. Denna händelse har flera i mainstreammedia tidigare rapporterat om. Enligt flera anonyma källor var detta ärende en del av den större polisoperationen mot artisterna. Och i tingsrättens handlingar framgår det att totalt tre personer är misstänkta för vapenfyndet. Samtliga av artisterna, och managern, är sedan tidigare dömda för brott. Alla fem ska enligt uppgift på olika sätt varit föremål för den stora nationella polisinsatsen ”Operation Rimfrost”, som riktade sig mot gängkriminalitet.

Tre av rapparna ska även ha tydliga kopplingar till kriminella nätverk. Två av dem har enligt uppgift pekats ut i polisens hemliga kartläggningar för att ”ha varit av vikt” till gängen.
En uppgiftslämnare med insyn i Stockholms ”undre värld” säger: “Det är på grund av kändisskapet. De är inte per automatik tunga spelare i gängen, men de är kända och har därför mer åtråvärda för andra gäng att komma åt.”
Aftonbladet har talat med åklagare Anna Lilje som var åklagare och förundersökningsledare i ärendena.
Hon uppger att alla utredningar förutom en i dag är nedlagda i brist på bevis, och säger: “Det fanns en förundersökning gällande grovt narkotikabrott och en gällande grovt vapenbrott, som båda nu är avslutade. Sedan pågår en förundersökning där misstanken i nuläget är rubricerad som vapenbrott av normalgraden.

Mer om ärendena vill hon inte uttala sig om. Det ärende som utredningen fortfarande är aktiv är i ärendet som gäller vapenfyndet i lägenheten som tillhör en av Sveriges mest spelade rappare.
Om detta säger Anna Lilje: “I ärendet om vapenbrott arbetar vi med sedvanliga utredningsåtgärder och jag vet att vi väntar på tekniska analyser. Även förhör har hållits. Men det råder förundersökningssekretess där.”
För övrigt är åklagaren fåordig och vill inte kommentera de uppgifter som Aftonbladet fört fram. Hon bekräftar dock att utredningarna startades utifrån musikvideor.

Och hon säger: “Det fanns initialt uppgifter om att det ska ha förekommit vapen i musikvideor och att de här personerna eventuellt kan ha kopplingar till det. Sen kom det andra uppgifter som gjorde att man kunde inleda förundersökning på skälig misstanke om de här brotten.”
Polisen Mats Lindström, som under många år arbetat nära gängkriminella miljöer, sade i samband med Aftonbladets nätverksgranskning där sex rappare pekats ut: “De är i många fall väldigt duktiga musiker som skriver bra låtar och texter. De får förstås sjunga om vad de vill, men de beskriver våld, vapen och en väldigt skev kvinnosyn på ett sätt som helt klart inte är ok.”

Han fortsätter sen med att säga: “Många av dem är tätt involverade i de olika nätverken. De glorifierar livsstilen och pumpar upp lättpåverkade ungdomar och bidrar till att 15- och 16-åringar vill bli kriminella, vill begå mord och grova vapenbrott åt sina nätverk.”
Man frågar sig efter att ha läst Aftonbladets artikel´varför polisen har så svårt att “sätta dit” alla dessa rappare?
Är det så att det finns informatörer hos polisen som förvarnar dessa kriminella element, eller vad beror det på att så få “åker dit”trots att polisen vet att de är involverade i gängkriminaliteten?
Det skulle vara roligt om man kunde få ett svar på den frågan?…

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/86mBlw/hemlig-polisoperation-mot-flera-av-sveriges-mest-kanda-artister?fbclid=IwAR0YTjBliSNav3w47OoJ2nPA7koOTCr-mP6QD5aH9YEjsNYSf53YIwZK14Y

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.