Misstänkt mordbrand i Vittra Kungshagenskolan i Nyköping

| 7 juli, 2021

Strax efter klockan halv fem på onsdagsmorgonen larmades räddningstjänst och polis till en brand i Skolan Vittra Kungshagen i Nyköping. När räddningstjänsten kom till platsen så sade de att vissa delar av skolan stod i ljusan låga och att det brann kraftigt från fasad och tak.
Andreas Linder, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund sade: “Det brinner nu kraftigt och byggnaden är övertänd. Vi har inte fått kontroll på branden ännu.”
På morgonen rådde också stor spridningsrisk till intilliggande byggnader och vid vid 9.30-tiden kom uppgifter om att elden även har nått väggen på en idrottshall i närheten.

Enligt uppgift har räddningstjänsten mycket resurser på plats, på den tidiga morgonen var det 15 till 20 man men fler var på väg till branden så att de skulle bli minst 30 brandmän på platsen i 15 enheter.
Andreas Linder fortsätter med att säga vid 9-tiden: “Vi har upprättat en linje mellan byggnaden som brinner och idrottshallen. Om vi skulle misslyckas med att upprätthålla den linjen och det börjar brinna i hallen så finns det spridningsrisk även till intilliggande byggnader.”

Men som jag skrev innan så lyckades räddningstjänsten inte hålla den linjen utan vid 9.30-tiden hade branden nått väggen till idrottshallen och räddningstjänsten fick börja riva för att stoppa branden. I nuläget vet räddningstjänsten inte vad som kan ha orsakat branden, inte mer än att den verkar ha startar vid en entrén till skolan. Polisen som finns på platsen och har spärrat av ett område för att räddningstjänsten ska kunna arbeta ostört. Men de har också startat en utredning om grov mordbrand i ärendet. Detta för att de ska kunna utreda branden ordentligt.

Polisens presstalesperson Björn Öberg sade vid 9-tiden: “Det finns inga jättetydliga tecken på hur branden startat och vi kommer göra en kriminalteknisk undersökning så snart det går. Ingen person är frihetsberövad i nuläget.”
Ingen person ska ha blivit skadad vid branden.
Kommunen har också involverats i branden och ska enligt uppgift erbjudit stöd till krisledningen på Vittra Kungshagen, som är en fristående skola. På skolan bedriver även kommunen fritids- och förskoleverksamheten, och de har på morgonen försökt kontakta de vårdnadshavare som skulle ha haft barn där idag.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/fullt-utvecklad-brand-i-skolan-i-nykoping?fbclid=IwAR3Xgm8hHiZ3p__s2TCGMPBcGBpLtQpDQIL1fiYSCN4rk0A9TP8G7W_14IU
https://www.expressen.se/nyheter/skola-i-nykoping-overtand-stort-slackningsarbete/?fbclid=IwAR0xdmNd_0sOm9oX0hk4clOkLDieM4X2IDpTrMtkbxnLhk0XjaUg4sVNq-4
https://brottsplatskartan.se/sodermanlands-lan/sammanfattning-kvall-och-natt-sodermanlands-lan-204198

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.