Hans Sandin: Tro inte att du får en bra pension även om du har haft en hög lön genom arbetslivet.

| 12 juli, 2021

Tv-profilen Elisabet Höglund tvingas leva på besparingar för att ha råd med sina vardagsutgifter. 2009 gick hon i pension från en månadslön på 45 000 kronor. I dag lever hon på en pension på 13000 kronor efter skatt, något som är betydligt lägre än hon hoppats och räknat med. Hon är aktiv i samhällsdebatten och går nu till angrepp mot det svenska pensionssystemet.

Om du som ensamstående pensionär tvingas leva på 13 000 i månaden garanterar jag att du kommer att få det väldigt knapert.

Pensionerna har, i princip, legat på samma nivå sedan 2001. Gapet, eller klyftan, mellan den sista lönen och den första pensionen ökar för varje år. Det gör även klyftan mellan löntagare och pensionärer. Det talas aldrig om denna klyfta.

Om du drar bort 60-70% av din lön, så vet du i bästa fall vad du får i pension till slut. Men detta gäller bara om du arbetat i minst 45 år utan deltid, har du dessutom varit borta så minskar pensionen automatiskt eller varit arbetslös. Barnledighet sänker också pensionen.

Frågan är varför dom går emot alla betydande instanser som klart säger att pensionssystemet är orättvist och att pensionssystemet i Sverige är brutalt för alla som arbetar i Sverige? Om du röstar på Socialdemokraterna underlättar det inte till bättre pensioner, det är den sanna verkligheten.

Hans Sandin


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hans Sandin: Tro inte att du får en bra pension även om du har haft en hög lön genom arbetslivet.

 1. Bethis

  Elisabethis borde inse att man inte ska stanna kvar i “Sverige” som pensionär. Lämna skräplandet och skicka en hink med skit till valfri inkvoterad myndighet en gång om året.

  Svar
 2. Göran

  Bra igen Hans! Fortsätt bomba politikerna. Men tragiskt nog är din och min definition av ordet “rättvist” i det här sammanhanget diametralt motsatt 7-partiets definition. Och tragiskt nog är deras retorik, med t.ex. Löfvéns nya rökridå “respektavstånd” bara de gamla vanliga rökridåerna. Påminner faktiskt mycket om gammalt kommunistiskt trallande; mycket snack ingen verkstad.
  Vi tycker, du också har jag förstått efter att ha läst dina initierade artiklar i ämnet, att det skall finnas en korrelation mellan livsinkomst och pension. T.ex. de i ATP systemet utlovade 65% av slutlön.
  Det är åt det hållet 5-partiet (dvs exkl MP och V som inte fanns resp inte ansågs rumsrena) pratat till folket men i praktiken har det “nya” (1994) systemet byggts så att ALLA i slutänden får garantibeloppet, med eller utan egen insats. Det blånekar 5-partiet naturligtvis till att så är fallet, men siffror går inte att manipulera, så de som vill ser att vi är på väg dit. Varför? Jo, för att staten tyckte det var nödvändigt att skapa ett system så att inte staten behövde införa ett system där människor som aldrig jobbat inte skulle sluta sina dagar på en modern variant av Fattighuset.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.