Mörka siffror om dödsskjutningarna i Stockholm, trots ett minskande antal skjutningar ökar dödsskjutningarna lavinartat.

| 12 juli, 2021

Enligt en rapport som Svenska Dagbladet, SvD hänvisar till har det trots färre skjutningar under årets första sex månader mördades nästan lika många med skjutvapen som under motsvarande period 2020. Och i Stockholm har det under första halvåret skjutits ihjäl fler än under motsvarande period förra året och 2019. SvD fortsätter sen med att under första halvåret har de anmälda skjutningarna i Sverige, och antalet skottskadade, varit färre jämfört med både förra året och med 2019. Däremot är morden som utförts med skjutvapen bara två stycken färre, 20 i stället för 22, jämfört med motsvarande period förra året och de är lika många som 2019.

Kriminologen Manne Gerell sade till SvD: “Man kan fundera på om det börjat bli fler avrättningar och färre av de slumpmässiga skjutningarna?”
Men har antalet skjutningar verkligen minskat, eller är det att den rapporten som SvD hänvisar till inte rapporterat rätt?
För är det inte så att man läser i mainstreammedia om nya skjutningar var dag och ibland om flera om dagen, så stämmer verkligen dessa siffror?

Att rapporten sen kan stämma att antalet dödade i skjutrelaterat våld i Stockholm har ökat lavinartat från 9 stycken döda under fjolårets första sex månader till 13 stycken i år är inte något som förvånar, inte med tanke på alla skjutningar man hört talas om. Enligt rapporten som SvD hänvisar till så skulle antalet skjutningar minskat från 68 i fjol till 54 i år under samma period.
Kriminologen Manne Gerell, som också är docent vid Malmö universitet säger till SvD: “Man kan fundera på om det börjat bli fler avrättningar och färre av de slumpmässiga skjutningarna.”

Utvecklingen sker trots att ledargestalter i flera ökända kriminella nätverk, som ”Dödspatrullen”, ”Shottaz” och ”Vårbynätverket”, har slagits ut genom att ledarskikten frihetsberövats och dömts till stränga fängelsestraff. Men nya dödliga konflikter har i stället tagit vid mellan nätverk i Rinkeby och Husby på Järvafältet, och i andra delar av Stockholm. Att Gerell kan ha rätt i att maktvakuumet som uppstått i de nätverk där ledargestalterna satts i fängelse kan vara en av orsakerna till den höga nivån på skjutningsmord. För nu kämpar många om de ledande posterna där de fängslade innan suttit.

Och då ser många unga kriminella sin chans att klättra i hierarkin.
Gerell fortsätter att säga till SvD: “Det finns många av dem, för dem kan det här bli en möjlighet att bli någon när topparna försvinner.”
Men även det andra halvåret av 2021 har också inletts dystert med ett flertal skjutningar och flera mord.
Så har verkligen antalet skjutningar i landet minskat, eller är landet enligt Manne Gerell bara Stockholm?
Att jag ställer denna frågan är för att jag själv inte kan se den minskning som SvD och Manne Gerell hänvisar till efter att man läst mainstreammedias rapporteringar om antalet skjutningar.

https://www.expressen.se/nyheter/morka-siffrorna-antalet-dodsskjutningar-har-okat/?fbclid=IwAR21XfteerutgFCfOssk7bMHKs7RJjyg3yvwwZnK9fSI-WEazoqGcESH84c

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.