FRANKRIKE: Domstol har dömt 11 personer för att ha trakasserat och hotat en tonåring som publicerat islamkritiska videos

| 13 juli, 2021
Tonårstjejen Mila, som postat videos på sociala media där hon kritiserat islam och koranen. 2020 [Bertrand Guay/AFP]

Rättegången mot de som döds- och våldtäktshotade den 16-åriga franska tjejen är över och tack vare en ny implementerad lag kunde man klämma åt och döma 11 av 13 till både villkorliga fängelsestraff och böter. 

Tjejen som fick genomslag med sina islamkritiska videos på TikTok och Instagram i början på förra året fick genast mottaga hotfulla meddelande från muslimer och händelsen väckte stor internationell uppmärksamhet såväl som debatt om yttrandefrihet. Hennes advokat berättade nyligen i rättegången att det rör sig om 100 000 hotfulla meddelande där man uttryckt en önskan om att hon ska våldtas, få sin hals avskuren och att man kommer hitta henne. Det gick så illa att hon fick flytta till en hemlig ort med hemundervisning och polisbevakning dygnet runt. 

I rättegången framkom det även att hon är ateist och att det inte handlade om islam utan om alla religioner. Hon menade på att man ska kunna kritisera vilket Emmanuel Macron som tog henne i försvar höll med om; “lagen är tydlig och franska medborgare har rätt att häda, kritisera och karikera religioner.”

Även en domare höll med och sa följande “Sociala medier är som gatan. När du passerar en person på gatan så förolämpar du henne inte, du hotar henne inte och du gör inte narr av henne. Det du inte gör på gatan gör du heller inte på nätet”

Vi har sett liknande fall förut och kan bara hoppas att den ny implementerade lagen och rättegången i Paris banar väg för en ljusare framtid.

Jack Nilsson

Aljazeera


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.