Knivmannen Tamim Sultani i från Vetlanda får livstids fängelse för knivattackerna på sju män

| 14 juli, 2021

Idag onsdag, meddelade Eksjö tingsrätt sin dom mot knivmannen i Vetlanda Tamim Sultani till livstids fängelse och utvisning på obegränsad tid för knivattackerna på sju män. Han ska också betala skadestånd till var och en av de sju männen som attackerades, totalt handlar det om ungefär en miljon kronor.
Under domstolsförhandlingarnas slutförhandlingar yrkade åklagaren i målet att Tamim Sultani skulle dömas till livstids fängelse och utvisning. Detta medan hans försvarsadvokat yrkade på att han skulle få ett tidsbestämt straff, inte mer än 16 år.

Och nu följde tingsrätten detta yrkande. I tingsrättens domskäl skriver de: Han har ”målmedvetet fortsatt till nästa målsägande efter genomfört angrepp, utan tecken på att vilja ställa tillrätta eller begränsa skadan”.
Tingsrätten slår också fast att attackerna varit helt oprovocerade och överraskande, och att de i många fall skett bakifrån eller från sidan, vilket gjort att målsägandena inte kunnat värja sig. I domskälen bedömde tingsrätten också att det har funnits en konkret fara för att var och en av männen skulle dö.

Det har nu också framkommit att den 22-åriga Tamim Sultani vid attackerna använde sig av en kökskniv. Dessutom har det framkommit att alla männen var slumpvis utvalda och att den mannen som Tamim Sultani blivit irriterad på då han sagt att “gud inte fanns”, inte var bland de attackerade. Och att det var då han bestämde sig för att hämnas. Men enligt Eksjö tingsrätt var handlingen på det sättet oplanerad. Det var en nyck som Tamim Sultani fick vid det ögonblicket.
Men enligt uppgift gick han hem för att hämta en kniv, hur kan då tingsrätten säga att handlingen var oplanerad?

I domskälen står det att “Tamim Sultani har genomfört angreppen efter att ha gått hem och utrustat sig med en rejäl kökskniv med avsikt att döda den person som inför honom hade hädat gud (…) Även om gärningsförloppet varit snabbt kommer dock sannolikt var och en av de brottsliga angreppen att innebära fysiskt eller psykiskt lidande för var och en av målsägandena under lång tid..”
Ett av de första offren var 64-åriga Bo Martinsson, han har tidigare sagt till Expressen: “Jag tänker på att det var så nära att dö. Sätter värde på saker på ett annat sätt i dag.”

Inte för att jag inte tycker att tingsrätten har kommit till rätt slutsats när de dömer Tamim Sultani till livstids fängelse och utvisning på obestämd tid.
Men jag förstår inte varför han inte döms för terrorbrott?
För ingen kan väl påstå annat är att han under de 18 minuter innan polisen grep honom inte terroriserade befolkningen som befann sig i Vetlanda?
När han sen dessutom var utvisningshotad vid attentatet så kan man tycka att denna handling kan ha varit ett straff som han gav det svenska folket för att de inte ville ha honom kvar.

Jag frågar mig detta och varför polisen i ett så tidigt skede uteslöt att det rörde sig om ett terrorbrott, kan det bero på att Sverige redan haft två sådana, eller beror det på att ingen blev dödad vid detta brott?
För inte ska det väl bero på vilka skador offren får utan på vilka avsikter gärningspersonen har haft när den utför handlingen?
För när det gäller denna typen av brott med många oskyldiga offer så tycker jag att det rör sig om terror mot en icke ont anande allmänhet.
Men jag är kanske naiv i detta tankesätt.

https://www.expressen.se/nyheter/nu-faller-domen-efter-knivattackerna-i-vetlanda/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/nu-kommer-domen-mot-knivmannen-i-vetlanda
https://www.dagensjuridik.se/nyheter/22-aring-doms-till-xxx-efter-knivattackerna-i-vetlanda/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=210714&fbclid=IwAR1w90GuhaRNi469Lmd8irXSvV3TV4enn2Cv2UWE-FAa8a1ywRa97XnO91g

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.