Det kommer växa fram ett nytt Vårbynätverk tror SVT: reporter Diamant Salihu efter onsdagens domar i tingsrätten

| 15 juli, 2021

Under den senaste tiden har vi hört från högt uppsatta personer inom polisen liksom från regeringsmedlemmar att polisen lyckats knäcka det kriminella Vårbynätverket och med det så kommer det med största säkerhet bli lugnare i området där de härjade fritt.
Men har polisen knäckt Vårbynätverket nu efter domarna fallit mot dem och när nätverkets ledare Chihab Lamouri dömdes till nära 18 års fängelse. Och när många andra också dömdet till långa straff?
Frågar man SVT:s reporter Diamant Salihu så har inte dessa domar tagit död på Vårbynätverket.

Han sade i Aktuellt i går: “Det kommer att växa fram ett nytt Vårbynätverk, personer som ser ett tomrum nu när de här ledarpersoner kommer sitta av långa fängelsestraff. Det finns en tillväxt redan nu “
Så har polisen lyckats knäcka Vårbygänget och får de några fängelsestraff om de skulle överklaga domarna?
För enligt försvaret så vänder de sig både mot den bild som ges av 33-åringen och hans roll inom nätverket och bevisningen som legat till grund för målet, den kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat.

Och försvaret får delvis medhåll av Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, som håller med om att det kan finnas vissa problem med bevisningen.
Han säger: ” I de länder där den här tekniken kommit fram har det varit ok att avlyssna en hel server. Det betyder att man har kunnat avlyssna alla som har en Encrochattelefon. Det skiljer sig från hur det är i Sverige. Här krävs det individuella beslut för varje person som har en sådan telefon. Det finns frågetecken om hur den här bevisningen har samlats in.”

Enligt försvaret kommer domen att överklagas.
Och då är frågan om hovrätten kommer att se annorlunda på bevisningen?
Dennis Martinsson säger: “Jag tycker att det är bra att det här prövas i en högre instans.”
Och ja, det är väl bra om resultatet blir det samma som i tingsrättsdomen, men blir det så att hovrätten anser att polisen och åklagare använt sig av otillåten bevisning så kan det bli en smäll för rättssamhället och för tryggheten och säkerheten för allmänheten i de områden där de kriminella härjat.

Likaså kan det bli en ordentlig smäll för regeringen som inte har lagstadgat att denna typen av bevisning får användas. För många partier har redan föreslagit att polis och åklagare ska få använda sig av denna typ av avlyssning just när det gäller de gängkriminella och internationella ligor som bedriver kriminell verksamhet på svensk mark. Men i vanlig ordning så drar den senfärdiga regering som sitter nu allt i långbänk och alla sådana förslag ska först sändas ut på remiss ett antal gånger innan de vågar lämna ett förslag till riksdagen.

Likaså håller jag med Diamant Salihu i hans uttalande i Aktuellt om att det kommer växa fram ett nytt Vårbynätverk. För dessa kriminella organisationer är som den grekiska mytologins Medusas hår som bestod av ormar, hugger man av ett huvud växer där omedelbart ut ett nytt. Och i detta fallet så när en av de högsta bossarna försvinner så kliver en ny fram från leden och då oftast genom att ta makten med våld. Så jag tror nog polisen får se ett ökat antal våldshandlingar ganska snart. Om inte så efter att tingsrättens domar fastställts i hovrätten.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-s-diamant-det-kommer-vaxa-fram-nytt-varbynatverk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.