STATUS QUO eller HALVERA antalet riksdagsledamöter – ‘omskola’ till ‘riktiga jobb på riktigt’ i skolan, vården och omsorgen!

| 16 juli, 2021
Bild: Riksdagen

Sveriges Riksdag har 349 ledamöter (HÄR), vilket kan verka vara alldeles för många (HÄR) i ett land som Sverige med en liten befolkning som är koncentrerade till några storstadsregioner och därav utbredd glesbygd.

Status quo‘ eller förändring?

Exempelvis, USA som har över tre hundra miljoner invånare (33 x Sveriges folkmängd) representeras av 100 senatorer i senaten och 435 ledamöter i representanthuset.

I jämförelse med de nordiska länderna:

– Norge har 169 ledamöter i Stortinget,

– Danmark har  179 ledamöter  i Folketinget,

– Finland har 200 ledamöter i Riksdagen och

– Island har 63 ledamöter i Alltinget.

Det framstår i ett Nordiskt perspektiv som att antalet ledamöter i Sveriges riksdag skulle kunna minskas ganska drastiskt, eller hur? 

Sverige har dessutom ‘horder‘ med politiker som ‘styr och ställer’ på regional och kommunal nivå. I tillägg ‘dröser‘ det av myndigheter med sina ‘staber‘ och ‘flockar‘ av medarbetare som också ‘styr och ställer’ (HÄR). Två förslag på åtgärder följer:

‘Halvera’ Sveriges riksdag.

‘Omskola’ den ‘hälft’ till skolan, vården och omsorgen.

Dvs ‘riktiga jobb på riktigt’ 

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

5 tankar på “STATUS QUO eller HALVERA antalet riksdagsledamöter – ‘omskola’ till ‘riktiga jobb på riktigt’ i skolan, vården och omsorgen!

 1. Plocka på Ackord.

  Mycket bra Göran! Men fråga är om de är lämpliga att arbeta med människor. Plocka jordgubbar och skogsplantering kan vara bättre och mer realistiska alternativ.

  Svar
 2. Plocka på Ackord

  Med alla skitmyndigheter vi har skulle Sverige kunna bli världsledande på plockning.

  Svar
 3. ulf

  Största svårigheten blir nog att få dem att överhuvudtaget utföra något…….🤔🙄

  Svar
 4. Ammi

  Absolut! Speciellt de som röstar gult, medandraord jaså! Den knappen ska inte finnas!! De är valda av Sverige befolkning och stå för sitt ord. De ska bara bort!! Sen lägg ner regionerna.

  Svar
 5. Göran

  Bra artikel som vanligt! C Northcote Parkinson, han som är författare bl.a. till boken “Parkinsons lagar”, visade tydligt att ju större en beslutande församling är desto lägre är effektiviteten.
  Exemplifierat med engelska flottans HQ och samtliga kommunistländer i Östeuropa inkl Sovjetunionen.
  En annan konsekvens av detta som visades var att ju större grupp desto större makt till “Den store ledaren” och i motsvarande grad mindre till övriga i “gruppen” (Riksdagen är med Anne-Marie Påhlssons språkbruk “Ett antal knapptryckarkompanier”). M.a.o. ju flera ledamöter desto mindre demokrati och desto mera diktatur.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.