SafePass blir nu obligatoriskt på Cypern – inga fler gratis snabba antigentestningar

| 19 juli, 2021

SafePass på Cypern blir obligatoriskt och inga fler kostnadsfria COVID-tester tvingar nu landets regering till en rad åtgärder som syftar till att få kontroll över COVID-19-delta-varianten och se till att smittan inte sprids vidare utanför Cypern, samt att få till en ökad vaccintäckning.

Här ligger alltså Cypern i frontlinjen och det kan en dåre räkna ut att om det här fungerar så kommer det att bli tvingande för resten av EU också. Allt för att på sikt tvinga hela befolkningar att vaccinera sig. Kanske till och med hela EU. 

Ökningen av COVID-19-infektioner och den låga vaccinationsgraden bland ungdomar i åldrarna 18 till 30 har föranlett Cyperns regering att införa nya åtgärder som syftar till att främja och påskynda dess vaccinationsprogram, särskilt bland unga vuxna. Man kan med andra ord säga att vaccination blir obligatorisk! 

Medborgare i åldern 12 år eller äldre är nu skyldiga att inneha och kunna uppvisa antingen ett vaccinationsintyg med minst en dos eller bevis på att man har fått COVID-19 under de senaste 6 månaderna eller ett negativt PCR eller snabbtest med en 72-timmars giltighetsperiod.

SafePass måste kunna uppvisas av anställda och kunder som går till sitt arbete, en restaurang/bar, affärer osv. 

Tillhandahållandet av fria snabba antigentester avskaffas från och med den 1 augusti i ett försök att utöva tryck på ovaccinerade medborgare, antingen för att bli vaccinerade eller betala själva för en PCR eller snabbtest var 72:e timme (vart tredje dygn).

Ett problem är att affärsidkare befinner sig i den svåra situationen att det krävs av dem att de själva utför kontroller utan några riktlinjer från regeringen. De får nu göra i huvudsak regeringens jobb men man vet inte riktigt hur. 

Det ska betonas att affärsidkare är tvungna att avvisa människor om de inte har ett SafePass 

och där kommer givetvis problem uppstå där kunderna utan SafePass inte kommer att acceptera detta. 

Risken är sålunda stor att detta kommer att genomföras över hela EU och då kan de som inte vill vaccinera sig komma att tvingas till detta. Vaccintillverkarna gnuggar händer av förtjusning. Kommer dödgrävarna att göra detsamma? 

Jan-Ove Malmgren, 2021-07-19
Källa (delvis): https://www.dw.com/en/cyprus-vaccine-drive-safepass-mandatory-no-more-free-covid-tests/a-58249253 
Bild: Genrebild

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.