Ska regeringen vakna nu efter att två små barn blev skjutna i Flemingsberg?

| 19 juli, 2021

Under gårdagen skrev Expressens ledarredaktion en verkligt bra ledare om regeringen kan vakna nu efter att två småbarn skottskadats. För att medan Sveriges politiker bråkar om strandskydd, skjuts barn i gängkriminalitetens land. Men även Nyheter Idag skrev på måndagen om Mikael Dambergs framträdande på TV4.
Man kan verkligen fråga sig om Sveriges regering och då speciellt Damberg bryr sig om detta efter det Damberg sade i Nyhetsmorgon på TV 4 på måndagsmorgonen, där han sade att den senaste tidens skjutningar beror på polisens framgångsrika arbete mot de kriminella gängen, som skapar oro i den undre världen.

I grunden är det här bra, vi trycker ganska hårt och måste fortsätta trycka hårdare…
Men vad menar Damberg med att det i grunden är bra, är det bra att det skjuts mer och att fler blir skadade eller dödade vid skjutningar mellan gängkriminella?
Inrikesminister Mikael Damberg hade efter skjutningen i Flemingsberg på lördagskvällen skrivit en skriftlig kommentar efter att det fruktansvärda hänt. Där han skrev att barn ska alltid kunna känna sig trygga i vårt samhälle.
Ledarredaktionen frågar då i sin ledare vad han menar med “ska”?
Ska barn och deras föräldrar låtsas att det inte skjuts på ett vansinnigt sätt i otaliga svenska bostadsområden?

Varför det, är det för att regeringen kan fortsätta att låtsas?
För det är uppenbart att de rödgröna fortfarande inte riktigt har tagit in hur alarmerande läget är. Visst har många lagar skärpts, men när svåra målkonflikter anmäler sig, sticker regeringen huvudet resolut i sanden. Ett exempel på detta är hanteringen av unga kriminella. Det finns i dag barn som inleder sin brottsliga bana redan i 12-13-årsåldern, om inte tidigare. I övre tonåren är de redan grovt kriminella. I Sverige tas ungdomar i regel om hand av socialtjänsten; fängelsestraff ska undvikas till varje pris. Men det är en ordning som medför tragiska konsekvenser. För nu har de kriminella nätverken satt i system att rekrytera barn.

En Stockholmspolis berättade för ledarsidans Anna Dahlberg redan i februari 2017 att “när jag kliver ur polisbilen och går fram till de kriminella på torget piper de unga i väg direkt, för det är de som har grejer på sig. De äldre däremot stannar kvar och pratar”. Så det är inget nytt med detta ”snabbspår” in i gängkriminaliteten. det har alltså varit känt länge och utvecklingen går sannerligen inte åt rätt håll. Tonåringar lejs till och med för att utföra beställningsmord. Vi har fått en sorts barnsoldater.
Och hur har regeringen reagerat på detta?
Jo genom att göra unga ännu mer attraktiva för kriminella nätverk. Minderåriga får numera max sitta häktade tre månader om det inte föreligger ”synnerliga skäl”. Dessutom tar man bort straffrabatten för 18-21-åringar, men behåller den för barn. Tala om olycklig tröskeleffekt.

Ledarredaktionen fortsätter sen mad att påtala att regeringens barnperspektiv är grunt, inte bara sett till ”barnsoldat”-aspekten. De kriminella ungdomarnas offer är också ofta barn som riskerar att möta sina plågoandar snart igen. Även om polisen har lyckats gripa brottslingarna, släpps de snabbt ut på gatan igen. Bra skolor och en fungerande socialtjänst är viktiga förutsättningar för att förebygga att unga dras in i kriminella gäng. Men det räcker inte. Det måste bli lättare att frihetsberöva barn. Fotboja och vistelseförbud måste användas generöst; de unga gangstrarna måste bokstavligen bort från gatan. Fler behöver omhändertas, vilket emellertid är extremt dyrt för kommunerna, särskilt om de är små. Här borde staten ta en väsentlig del av kostnaderna.

Och kriminalvården bör ta över ansvaret för grova unga brottslingar; det är inte rimligt att socialtjänsten har ansvar för exempelvis mördare. Dessutom är vården de får i dagsläget ingen framgångssaga, milt uttryckt. 9 av 10 tonåringar som misstänks för dödligt våld i aktuella fall hade nyligen vårdats på så kallade sis-hem. Apropå det sade Malin Östling, verksamhetschef på Statens institutionsstyrelse, som ansvarar för sis-hemmen sade att fängelse kan vara en bättre idé för de grövsta brottslingarna. Hon gör också detta viktiga konstaterande: ”Brottsaktiva unga har generellt väldigt hög återfallsrisk, även internationellt. De ser sig många gånger som odödliga och har inte uppfattat avigsidorna med sin kriminalitet, vilket gör dem väldigt svårmotiverade för behandling.”

Under söndagen skrev Expressen att en av de gripna efter skottlossningen är en 17-åring, de övriga är mellan 18 och 29 år och tidigare dömda. Och det är väl ett bevis på att gängkriminaliteten göds underifrån; leden fylls på med barn. Det är fakta. Och det kan statsminister Stefan Löfven inte fortsätta att bortse ifrån om han ska leva upp till sina ord om att ”gängkriminaliteten ska knäckas”.
Regeringen måste sluta upp med sin låtsaslek, se verkligheten i vitögat och ta det tunga vuxenansvaret. Då kan barnen leka tryggare.
Men gör de det?
Man kan ju fråga sig detta efter dagens Nyhetsmorgon då Damberg under sändningen sade: “Vi kan ju inte ta ansvar för vad gängkriminella gör, det finns ju ingen empati, det finns ju inget konsekvenstänk hos de här gängmedlemmarna. De använder ju vapen i publika miljöer.”

Måhända kan inte regeringen ta ansvar för själva handlingen, men de kan och har ansvaret för att där är lagar som kan döma dem. Men inte ens där tar Sveriges regering något ansvar. För enligt dem verkar det vara viktigare att följa barnkonventionen än att stifta lagar som skyddar oskyldiga offer. Sen kvittar det om regeringsmedlemmar tycker att de gjort så mycket, att de säger att “vi har aldrig haft så många poliser som vi har just nu”.
För stämmer dessa uppgifter, är det inte så att vi aldrig har haft så många polisanställda som vi har nu, för är de flesta som anställts på polisen inte civilanställda?

Så är det inte så som så många andra gånger när det handlar om regeringsinnehavarna att ministrarna drar några vita lögner för dem som inte följer annat än mainstreammedia som inte orkar eller vågar följa andra medier än de som är politiskt korrekta?
För när regeringen lanserade sin satsning så handlade den om 10 000 fler polisanställda, varav deras mål var 5 000 fler poliser i Sverige. Men då var det också tänkt så att inga poliser fick sluta på grund av att de ville söka annat arbete.
Så hur många fler poliser kommer det att vara 2024 då denna satsning är slut kan man fråga?
Inte tror jag i alla fall att det blir 5 000 fler poliser på våra gator och torg.

https://www.expressen.se/ledare/barn-ska-kunna-leka-och-regeringen-agera-vuxet/
https://nyheteridag.se/polisens-framgangsrika-arbete-bakom-gangvald-enligt-damberg-i-grunden-ar-det-har-bra/
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/damberg-skärper-tonen-efter-skjutningarna-måste-bli-strängare-straff/13351332

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Ska regeringen vakna nu efter att två små barn blev skjutna i Flemingsberg?

 1. Carl den 12

  NEJ, för maktens män och kvinnor, har tillåtit det att gå alldeles för långt och saknar allt vad beskyddarinstinkt heter utav folk som arbetar, sköter sig och även barn💔

  Calle sänder all Omtanke och Kärlek till barnen❤

  Svar
 2. Anders

  Det finns säkert en del negativa människor som skulle betrakta det som ett problem att statsministern hälsar barnen att de kan vara trygga de närmaste dagarna och en inrikesminister som ser en framgång i att småbarn blir skjutna .
  Vi får väl tacka dem båda för sitt outtröttliga arbete att göra Sverige sämre. Så får vi inte glömma Morgans insats i samma anda .
  Tack , tack

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.