Morgan Johansson höll pressträff om skärpta straff, men glömde dem som är under 18 år

| 21 juli, 2021

Idag vid 10-tiden höll justitie- och migrationsminister Morgan Johansson digital pressträff om att slopa straffrabatt för personer mellan 18-20 år som begår grova brott. Enligt Morgan J ska regeringen också se över regler för mängdrabatt för brott som begås.
Under pressträffen sade Morgan Johansson: “Har du minimistraff i straffskalan på minst ett års fängelse tas straffreduktionen för unga bort.”
Men tas den bort för dem som är yngre än 18 år?
Nä, så klart den inte gör det, de ska ju helst inte straffas alls, så både straffrabatten och straffreduktionen finns kvar för sådana som polismördaren i Göteborg.
Så man kan ju fråga sig vad denna så kallade straffskärpning gör för nytta?

Enligt lagrådsremissen ska unga myndiga som begår grova brott dömas till fler och längre fängelsestraff. Även livstidsstraff ska kunna dömas ut. Och enligt lagrådsremissen ska gränsen gå för brott som ger minimistraff på ett års fängelse. Men ska också kunna omfatta andra brott.
Morgan Johansson sade: “Huvudregeln är att har du minimistraff i straffskalan på minst ett års fängelse tas straffreduktionen för unga bort.”
Straffskärpningen gör kanske nytta för de lite äldre ungdomarna som begår brott men för de som är straffmyndiga men ännu inte myndiga förändras inget, de slipper straff för det de gör. Och vad för signaler sänder detta till de kriminella organisationerna, jo att de ska rekrytera än yngre söm får begå de riktigt grova brotten.

Men visst blir det ju bättre än vad det är idag då en dömd 18-åring enligt schablonen får en nedsättning av straffet med cirka 50 procent. En 20-åring med cirka 25 procent och en 19-åring cirka en tredjedel. Men åter, var är straffskärpningarna för dem under 18 år, var är straffskärpningarna som skulle ge polismördaren i Göteborg ett långt och säkert behövligt fängelsestraff?
Efter att Morgan hållit sin pressträff så uttalade sig Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell om förslagen. Han menade att hela förslaget var en “halvmesyr” och att förslaget om slopad straffrabatt inte är tillräckligt kraftfullt och att Morgan ”glider på sanningen”.

Forssell sade: “Vi har länge krävt att den ska slopas och det har också funnits en majoritet i riskdagen för att göra den förändringen. Men det är tyvärr inte så att den slopas. Med det här förslaget kommer straffrabatten att finnas kvar för många brott. Jag hade gärna sett att man gjorde det enda rätta här, att man tog bort den helt. De allra flesta i den här gruppen kommer få automatisk straffrabatt.”
Men inte heller Johan Forssell vill säga något om några straffskärpningar för dem som är under 18 år, dem som gängen nu rekryterar till att göra de grövsta brotten där det idag skulle varit livstids fängelse om de varit över 21 år.
Varför vågar ingen dra fram den frågan, är den så politiskt känslig, och varför är den det i så fall?

Eller är det så att de vill att de gängkriminella ska rekrytera allt yngre medlemmar till att göra dessa grova brott?
Jag skulle inte tro att något av de politiska partierna vill att den tyngre gängkriminaliteten kryper längre ner i åldrarna än vad den redan har gjort. Men med allt för lama och undermåliga lagförslag så kommer det att bli resultatet. Men jag får ändå säga att detta i alla fall är en början om än så liten. Fortsätter de sen på samma vis ett antal år så har vi säkert en bra rättsordning om ett 20-30 år.
Men förhoppningsvis har vi då förpassat fega politiker som Morgan Johansson och även Johan Forssell till historien. För det kommer att krävas politiker framöver som är villiga att offra väljarstöd för att säkra upp Sverige så att det inte i omvärlden kommer att klassas som en no-go zon.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/10-00-regeringen-haller-presstraff

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Morgan Johansson höll pressträff om skärpta straff, men glömde dem som är under 18 år

 1. ulf

  Morgan,detta sa S D för över tio år sedan,du är uppenbart helt efter din tid.Du är för övrigt helt efter i alla avseenden…..vilket du ständigt envisas med att visa.Förstår att du har svårt att hitta något meningsfullt att arbeta med men försök i alla fall ! Tyvärr är skitpratarkvoten sen länge fylld av såna som dig…..Du kanske kan få praktik hos Åkesson så får du i alla fall lära dig nånting 🤯🤯 Politiker pajas 🤡🤡

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.