När inget annat land förmår kan Schweiz och där bestämmer folket

| 21 juli, 2021

Schweiz strategi att följa Parisavtalet  (mindre populärt kallat “når ni inte miljömålen får ni betala en rejält tilltagen straffskatt till EU”) om klimatförändringar har stoppats av en knapp majoritet av Schweiz väljare som därmed avvisar en lag för att begränsa utsläpp av växthusgaser. CO2-lagen avvisades på söndag av 51,6% av väljarna. I Sverige bestämmer inte folket. En sådan folkomröstning skulle aldrig kunna ha skett i Sverige. 

Det negativa röstresultatet är upprörande för ett land som påverkas oproportionerligt av klimatförändringarna säger nu landets besvikna MP-politiker utan att specificera vad som avses. 

Schweiz temperaturer sägs stiga ungefär dubbelt så mycket som det globala genomsnittet och dess alpina glaciärer riskerar att försvinna i slutet av seklet. Det hade varit intressant att få vet vad dubbelt så mycket innebär. I Sverige har temperaturen hittills i år sjunkit jämfört med föregående år. 

Varningar om nedsmälta glaciärer går i cykler om ungefär 20 år. Ytterst handlar allt om pengar och det har egentligen ingenting med miljö eller miljöpåverkan att göra alls. Det handlar enbart om beskattningsbara miljömål som är omöjliga att uppnå och det är en helt annan sak. 

Schweiz miljöminister Simonetta Sommaruga säger att nu det blir svårt att uppnå klimatmålen. Men vi lämnar inte Parisavtalet, säger hon. Naturligtvis inte, man överger inte möjligheten att ytterligare beskatta befolkningen. 

CO2-lagen, som baserades på principen “förorenaren betalar”, var resultatet av en bred kompromiss och en lång kamp i Schweiziska parlament. Som sagt, det handlar enbart om pengar. Reaktionerna från miljöpolitikernas sida visar att de nu är medvetna om att kassakon inte längre går att mjölka på pengar. 

Stödjare av lagförslaget kallade det en “svart dag för skydd mot klimatet”. De har ännu inte förstått att de enbart är nyttiga idioter i ett större globalt schema. 

I linje med Parisavtalet strävar Schweiz efter att vara klimatneutralt till 2050. Som ett första steg vill man minska landets växthusutsläpp till 50% av 1990 års nivåer fram till 2030. 

Syftet påstås vara att begränsa de negativa effekterna av klimatförändringarna ”utan att straffa befolkningen eller företagen”. Kritiker inkluderande oljelobbyn, husägare, bilföreningar och GastroSuisse, restaurangbranschens paraplyorganisation betraktar tilläggsskatterna som för höga och orättvisa eftersom en del av befolkningen inte har något annat val än att använda bil. 

Som sagts tidigare, det handlar bara om att sätta så höga mål att de inte kan uppnås och därmed straffbeskatta befolkningen efter regeringens gottfinnande. Precis som i Sverige och övriga länder som anslutit sig till Parisavtalet. Mannen på gatan måste börja förstå detta nu. 

Resultat av röstningen 13 juni 2021

Minska utsläpp av fossila bränslen (CO2-lag) 48,4% ja ■ 51,6% nej

Valdeltagande: 59,7%

Cirka 5,5 miljoner schweiziska medborgare, inklusive registrerade schweiziska expats (utflyttade schweizare), var berättigade att delta i röstningen.

Jan-Ove Malmgren, 2021-07-20
Bild: Keystone / Ms 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.