Kajsa Dovstad: Segregation minskar tilliten i småstads-Sverige

| 22 juli, 2021

I en verkligen bra ledarartikel i Expressen skrev i morse Kajsa Dovstad om tilliten mellan oss människor har minskat signifikant sedan 2009 enligt ett forskarlag lett av historieprofessorn Lars Trägårdh och som skapat Tillitsbarometern. Detta forskarlag har mätt tilliten i ett femtiotal svenska kommuner. Och inte helt överraskande har förtroendet för lokalsamhället, det vill säga för grannar, bekanta och invånare i samma kommun minskat ordentligt i vissa kommuner. I kommuner som Olofström, Hässleholm och Ronneby förutom storstadskommunerna ligger tilliten i botten. Medan Övertorneå, Piteå och Östersund hamnar i topp.
Handlar det att det finns det en särskild norrländsk tillit?

Konsekvenserna med att tilliten minskar kan bli ödesdigra. För tillit kallas ibland det nordiska guldet, eftersom medborgarnas förmåga att lita på varandra anses förklara varför vi här i Norden har lite korruption och lever i samhällen som på det stora hela fungerar ganska bra. Men Sverige är splittrat när det gäller tillit. Inte minst finns tydliga skillnader mellan storstädernas förorter och de mer välbemedlade centrala delarna. I Rågsved litar endast 30 på sina medmänniskor. På Södermalm 13 kilometer därifrån är andelen mer än det dubbla, 75 procent uppger att de har tillit till andra. Men ändå är de stora skillnaderna mellan mindre städer det kanske mest intressanta i Trägårdhs material.

För orter som borde ha liknande förutsättningar skiljer sig åt. I orter i norr är tilliten mycket bättre än orter i söder. Men läser man vidare och bläddrar till rapportens nästa sida visar en graf en tydlig orsak. Enligt forskarlaget beror minskningen av tilliten mycket på segregationen. Ju mer mångfald, desto mindre tillit. Sambandet är betydligt starkare än vänsterns favoritförklaring socioekonomisk ojämlikhet. I Sverige har det länge funnits en slags föreställning om att integrationen kommer gå bra bara alla tar del av varandras liv och leverne. Men även i småstäder där alla samsas på samma torg kan mångkultur vara svårt.

Det finns dock hopp enligt Trägårdh. Svenskarna har en inkluderande syn på svenskhet. Två viktiga faktorer för att anses som svensk är att att respektera svenska lagar och regler och att den som kan ska försörja sig själv. Lag och ordning snarare än blodsband, alltså. Men framtidens jobb finns dock inte i de invandrartäta orterna i södra Sverige. Nä, de kommer att finnas i högtillitsstäderna i norr. Och med det nya hotet mot tilliten, nämligen kriminalitet som har slagit rot i många kommuner, både stora och små så är väl risken att den lilla tillit som finns kvar kommer att minska än mer.
Men det är väl ett av de oken som vänsterns mångfaldssamhälle för med sig?

Till sist så skriver Kajsa Dovstad som tydligen vuxit upp i Ronneby om hennes barndoms stad och att Lars Trägårdh och hans team ska nu göra fördjupande studier av bland annat Ronneby.
Hon skriver: Aldrig anade jag att min barndoms lugna kullerstensgator bara ett par årtionden senare skulle bli skådeplats för upplopp. Eller att affärerna längs med skulle hotas av maffialiknande gäng. ”Det är lätt hänt att tänka att ”det är billigare att ge en tusenlapp i månaden än att ersätta krossade skyltfönster””, sa en butiksägare till Kvällsposten 2016. Det är inte konstigt att tilliten minskar i en sådan stad. Måtte det inte bli värre.

Ja, vi får allt hoppas på att det inte fortsätter bli värre. Men om inte det ska hända måste Sverige få en annan politisk styrning som verkligen ser dessa problem och som gör något åt dem. Och inte som nu blundar och kör samma race som de gjorde innan 2015 då de stora massorna kom via helt öppna gränser och noll koll på var eller vilka som kom. Men det är väl förmycket att hoppas på, för det är precis som Kajsa Dovstad skrev i sin text fortfarande ett minerad mark att koppla mångfald, otrygghet och tillit till varandra. För då kommer vänstern som ett ånglok med tillmälen som rasist, fascist och nazist.

https://www.expressen.se/ledare/kajsa-dovstad/segregation-minskar-tilliten-i-smastader/?fbclid=IwAR1eWFr5Gbtt7Gnns4qKsdWhOSgciMh1Kq-l7iP_HpkyxKuyqcgX9nDTuXU

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Kajsa Dovstad: Segregation minskar tilliten i småstads-Sverige

 1. Carl den 12

  “Länge leve, kommunismen”🤔

  Calle tycker sig se, att det någonstans finns en historisk “logik” i att samhällsklimatet, ska vara oroligt och våldsamt.

  Annars, vore det ju inte kommunism🙊🙉🙈

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.