Lena Malmberg (MED): MISSTROENDEFÖRKLARING MOT JUSTITIEMINISTER…

| 22 juli, 2021

…Morgan Johansson är det som nu bör ske från de partier i riksdagen, såväl i opposition som övriga, som är alerta nog att inse vad som står på spel – tilltron till svensk myndighetsutövning.

Det går helt enkelt inte an att nationens högste företrädare för lag & ordning helt öppet ställer sig bakom en ämbetsman i offentlig tjänst, som på ett så flagrant opassande sätt bryter mot sitt ämbetes regelverk.

Den politiska aktivismen brer ut sig som en farsot bland våra myndigheter och underminerar tilltron den statliga myndighetsutövningen.

Att socialdemokratin, med minister Johansson i spetsen, då väljer att försvara den typ av agerande som en offentliganställd ger uttryck för och som är helt i strid med myndighetsutövningens uppgift, går helt emot de principer som måste gälla i en rättsstat.

Att sedan den offentliganställde inte är vilken tjänsteman som helst, utan en av socialdemokratin särskilt ‘utvald’ tjänsteman som omhuldas och ges företräde i statsmedier (SVT och Sveriges Radio), gör det hela ännu mer prekärt för regeringen och justitieministern.

Det går inte att bortse från de övertramp som den statsanställde gjort sig skyldig till bara genom att tjänstemannen publicerar halvmesyrer till pudlingar på sociala medier och sedan deklarerar att han nu släpper det här och går vidare. Ursäkta, men det ankommer inte tjänstemannen att avgöra när ärendet är överspelat.

Det ankommer inte heller nationens justitieminister att göra detsamma genom att ge tjänstemannen ett carte blanche för sitt agerande och med en familjär uppmaning om att ta semester. Underförstått att efter allas sommarsemester ska den här fadäsen vara överspelad och glömd. 

Men så lätt ska inte justitieministern slippa undan. Här står nämligen mycket mer på spel. Symbolvärdet för tilltron till svensk myndighetsutövning går inte att underskatta.

Om justitieministern försvarar den här typen av agerande från en myndighetsanställd, var går då gränsen för hur regelvidrigt andra statligt anställda får agera i sin tjänsteutövning? 

Hur ska vi medborgare kunna vara förvissade om att vi får en likvärdig behandling av våra myndigheter? En viktig grundbult i alla rättsstater.

I just det här fallet finns det ju tydlig risk för att en person som är ‘svensk’, eller har en politisk hemvist i ett visst parti eller är av nationalitet från ett visst land i Mellanöstern, som inte faller tjänstemannen på läppen, skulle kunna utsättas för särbehandling. Något som måste anses vara ett helt oacceptabelt agerande  för en statlig myndighet. 

Bottom line – aktivism har inte på statliga myndigheter att göra. En minister ska inte försvara myndighetsaktivism. 

Av den anledningen bör riksdagspartierna lyfta misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna – vad säger ni? Är det acceptabelt att nationens högste företrädare för lag och ordning ger sitt uttryckliga stöd till myndighetsaktivism? 

Avslutningsvis måste ni riksdagspartier nu sätta press på regeringen så att de implementerar riksdagens beslut (2018) om återinförande av tjänstemannaansvaret. Det är ju så tydligt att de obstruerar. Låt dem inte slippa undan med det. Agera som en sund opposition! Gör ert jobb!

Bild: kapitel 4: Skyldigheter i anställningen, paragraf 1 ur Svensk Författningssamling- Polisförordning (se länk), samt justitieministerns uttryckliga försvar för tjänstemannens agerande och några exempel på tjänstemannens inlägg på sociala medier – i sin kapacitet som tjänsteutövare. https://www.riksdagen.se/…/polisforordning-19981558_sfs….

Lena Malmberg, Demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Lena Malmberg (MED): MISSTROENDEFÖRKLARING MOT JUSTITIEMINISTER…

 1. Anderssonskan

  Det är bara att konstatera att samhällsutvecklingen som den blivit de senaste 20 åren pga misslyckad politik , är inget våra nuvarande politiker klarar av att hantera.
  Vi borde begära misstroendevotum mot hela regeringen .
  De goddagspiltar som varit med att försätta Sverige i nuvarande tillstånd borde lagföras.
  Men de har ju så passligt tagit bort tjänstemanna och politikeransvaret . Och gömt utredningen om att återinföra ansvaret i 7 långa år
  Så det går nog inte.
  Bra att tänka på när Löfven snackar om ansvar .
  Men han menar nog inte sig själv och sitt parti .
  Det gäller nog bara andra i vanlig ordning .

  Svar
 2. Göran

  Anderssonskan gav mig en idé: Vi borde begära misstroendevotum mot alla riksdagsledamöter minus 62.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.