‘Dra ALLA över en kam’ tillämpas på ‘svenskar, men INTE ‘invandrare’ – ‘okej’ generalisera om ‘svenskar’, men INTE ‘invandrare’!

| 24 juli, 2021

Nu går skam på torra land‘. Den PK-istiska ‘tidsandan’ gör skillnad på ‘folk’. Olika måttstockar tillämpas på ‘folk’. Om DU är det ena eller det andra avgör vad som är ‘okej’, eller INTE.

‘Svenskar’ är INTE en homogen grupp.

‘Invandrare’ är INTE heller en homogen grupp.

Några exempel som gäller för båda:

Du har den extremt välutbildade ingenjören, doktorn eller forskaren från ett toppuniversitet. Samtidigt har du personen som kan sakna utbildning och dessutom kan ha mer eller mindre stora läs- och skrivsvårigheter.

Du har människor som försörjer sig själva, medan andra lever på bidrag. Du har människor som är kriminella , medan andra INTE begår brott. Du har människor som vill vara delaktiga i samhället, medan andra vill leva ‘vid sidan om’. Du har människor som står upp för ‘jämlikhet’ mellan män och kvinnor, medan andra tillämpar ‘ojämlikhet’. Du har människor som ‘står upp’ för ‘allas lika värdighet’, medan andra bekänner sig till ‘allas lika värde’.

Ovanstående kan avspegla både ‘svenskar’ eller ‘invandrare’.

När kritik framförs om ‘invandrare’, oavsett vad kritiken handlar om och vem som för fram den, dras det s k  ‘kortet’ fram.  Det kan exempelvis innebära beskyllningar om rasism och främlingsfientlighet eller så dyker ‘offerskoftan’ upp. Kritik kopplat till invandrare ‘viftas bort’ med att kritiken INTE gäller ALLA ‘invandare’.

Det innebär att DU inte kan generalisera om ‘invandrare’.

Men samma ‘kort’ dras INTE fram om kritiken handlar om ‘svenskar’, utan kritik gäller ‘slentrianmässigt ALLA ‘svenskar’.

‘Dra ALLA över en kam’ tillämpas på ‘svenskar’.

Men samma ‘sandlådeargument’ gäller INTE för ‘invandrare’. 

Det är alltså ‘okej’ generalisera om ‘svenskar’, men INTE ‘invandrare’.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “‘Dra ALLA över en kam’ tillämpas på ‘svenskar, men INTE ‘invandrare’ – ‘okej’ generalisera om ‘svenskar’, men INTE ‘invandrare’!

 1. Carl den 12

  Och under tiden så pågår samtidigt, ett bottenlöst hat mot kvinnor på sociala medier som exempelvis flashback, det är någons son, bror, man eller någon som har egna barn, söner och döttrar💔

  Calle ser att vi har större problem, än att enbart kackla om Svenskar är världens mest rasistiska befolkning🤔
  För om så vore fallet, då borde människor välja andra länder före Sverige och varna sina anhöriga för att flytta hit.

  Det kan inte finns något försörjningsstöd i världen, som kan vara värt att utstå diskriminering och rasism för❓❓❓

  Motsättningar och diskriminering innefattar, så mycket mer än enbart etnicitet, det vet varenda barn som har blivit mobbat genom sin skoltid, oavsett etnicitet💔

  Sammanfattningsvis, man får nog ingen bättre plats i himlen pga att man kallar folk för rasister och gör sig godare än vad man egentligen är, medan man lägger sitt hat på någonting annat istället🙈🙉🙊

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.