Elbilsbränder kan vara katastrofala för transportfartyg och bilfärjor

Då el- och hybridbilar blir vanligare, ökar risken för bränder speciellt i färjetrafiken. Inom EU sker en till två bilbränder ombord på färjor varje vecka. Rederierna väntar nu på instruktioner från EU om hur man ska förbereda sig för bränderna. Att släcka en brinnande elbil kan ta upp till ett dygn.

Om branden sprider sig kan ett helt bildäck i värsta fall kollapsa. Då batterierna brinner stiger temperaturen lätt till tusen grader. Stålet tål 700 grader varefter det mister sin styrka.

För att kunna förebygga elbilsbränder måste rederierna kunna skilja ut bilar som drivs med alternativa bränslen. En del rederier kräver att man meddelar bilens drivsystem redan då man bokar sin bilplats. Det går inte att slutföra bokningen om man inte kryssar för rutan som anger hur bilen framdrivs.

Enligt Europeiska sjösäkerhetsbyrån EMSA sker det årligen 50–90 bilbränder ombord på fartyg, en till två bilar i veckan. Över hälften av bränderna är elbränder. Risken för bränder ökar speciellt då bilens batterier laddas under sjöfarten. Då bilarna körs ombord måste man lämna mer utrymme kring elbilen ifall den laddas under resans gång. 

Elbilsbränder är svåra att släcka, de flammar snart upp igen och sprider giftig gas. Att en brand i ett antänt litiumjonbatteri sprids så snabbt beror på överhettningen av många små celler i batteriet. I en elbil finns det cirka 7 700 celler som antänder varandra. Det uppstår vätefluorid som i sin tur är farligt för den som släcker branden då gasen i värsta fall kan orsaka hjärtstillestånd. Två man får ägna högst 10 minuter åt att släcka branden innan man måste byta ut släckningsparet för att undvika hälsorisker. 

Ja du Per Bolund, det ser ut som om din våta dröm över tid blir våt. 

Bearbetning/text: Jan-Ove Malmgren, 2021-07-23

Bild: Oslo ferry fire

Denna artikel bygger på en artikel från Svenska Yle https://svenska.yle.fi/a/7-10002991Tack Mikael Olsson för inskicket.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Elbilsbränder kan vara katastrofala för transportfartyg och bilfärjor

 1. Göran

  I Frankrike hade man ett tag en fin tradition när man inte gillade en politiker. Han fick en gräddtårta i huvudet. Tänk om vi kunde återinföra det i Sverige. Skulle vilja se Bolund få ett antal sådana hedersbetygelser.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.