Skånska riksdagsledamöter bekymrade över stenattackerna på E65

| 27 juli, 2021

Inte förvånande växer irritationen på bägge sidor sundet efter alla stenkastningarna på E65 och att ingen förövare grips. Flera skånska politiker befarar nu att relationerna mellan grannländerna riskerar att få sig en knäck, och på andra sidan sundet hörs nu upprörda röster över den brist på uppmärksamhet som drabbade danskar upplever sig ha fått av svensk polis.
Den moderatiska riksdagsledamoten Hans Wallmark som också sitter utrikesutskottet säger: “Man tar det inte på allvar från Stockholm.”
Och på andra sidan sundet säger Adam Kofoed Månsson vars bil träffades av en sten den 18 juni till danska TV2: “Jag har gjort min del genom att rapportera brottet. Men jag känner mig lurad när man läser om att svensk polis tar det här på stort allvar och kontaktar alla målsäganden. I mitt fall har ingen hört av sig och ställt frågor.”

Han fortsätter sen med att säga: “Man börjar undra hur seriöst svensk polis egentligen tar det.”
Och det kan man verkligen fråga sig då det inte enbart är han som är upprörd på den svenska polisens agerande och deras brist på engagemang över att lösa dessa stenkastningar?
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford bemöter kritiken i danska TV2 med att säga: “Vi tar tag i detta nu och ska ringa till alla som anmält.”
Men då frågar man sig varför de inte tagit tag i detta tidigare då stenkastningen pågått under månader?
Riksdagsmannen Hans Wallmark (M) från Ängelholm menar att händelserna påverkar relationerna mellan länderna mycket negativt.
Och han säger: “Det är klart att detta påverkar relationerna mellan mellan Sverige och Danmark på ett väldigt negativt sätt och det har diskuterats på en hög politisk nivå.”

Och med att det diskuteras på mycket hög nivå menar Wallmark bland annat på den gången då den danska justitieminister Nikk Hækkerup (S) röt ifrån mot Morgan Johansson och krävde att svensk polis skulle ta saken på större allvar.
Men har Morgan Johansson och den svenska polisen tagit det på allvar efter att Hækkerup rutit ifrån, för det var mer än en månad sen?
För i Stockholm talas det mycket lite om stenkastningarna på E65 och Wallmark upplever inte att huvudstaden tar saken på allvar.
Han säger: “Det finns ingen insikt om hur viktigt detta är som en kanal för dansk trafik, att danskar bor, verkar och arbetar på Bornholm och man måste kunna ta sig dit.”
Och han tillägger inte minst eftersom den danska utrikesministern Jeppe Kofod kommer från Bornholm.

Det är dock inte bara Wallmark som reagerat på både regeringens och polisens senfärdighet. även flera skånska politiker förfäras nu över det som sker.
Moderaten Boriana Åberg är en av dem och hon säger: “Det är fruktansvärt. Som skåningar känner vi danskarna som ett brödrafolk. De är viktiga för oss. Därför måste detta tas på ett oerhört stort allvar.”
Hon menar också att det nordiska samarbetet borde fungera bättre. Och även hon ser också att relationen nu knakar i fogarna.
Hon säger: “Att det har pågått så länge är väldigt allvarligt, det får inte hända.”

Den kommunalpolitiska miljöpartisten och tidigare riksdagsledamot samt tidigare ordförande i trafikutskottet Karin Svensson Smith från Lund säger: “Det som pågår är helt obegripligt och oacceptabelt. När man läser om det kan man knappt förstå.”
Hon menar och tror att det hade varit mycket bättre om bilarnas registreringsskyltar hade fotograferats i stället för den som är framför fordonet. Då hade stenkastarna enklare kunnat identifieras.
Och hon fortsätter med att säga: “De som begår brotten cyklar troligtvis inte till brottsplatsen utan åker nog bil.”
Och hade då registreringsskylten fotograferats i stället skulle man därför kanske lättare kunna få fast dem. Och hon berättar att i många andra europeiska länder gör man så.

Hon fortsätter sen med att säga: “Man borde göra som i Finland. Om den som är ägare till bilen inte begått brottet får den i stället erkänna vem som har använt bilen i stället.”
Men där är även de inom Socialdemokraterna som tycker det är förskräckligt, det som händer. En av dem är Elin Gustafsson som är riksdagsledamot och ledamot i trafikutskottet.
Hon säger: “Förutom att det skapar obehag för alla bilister som kör på de vägarna, så är det även förenat med livsfara för de som drabbas av stenkastningen, säger hon.”
Och hon uppmanar också allmänheten att hjälpa polisen genom tips.
Och säger: “Jag tycker att det är viktigt att man säger till om man ser eller känner till något som hjälper polisen i sitt arbete.”

Men har inte polisen redan fått så mycket uppgifter att de skulle kunnat gripa den eller de som har kastat sten på E65:an?
Och var det inte så att polisen inte till en början inte tog denna stenkastning på allvar, utan menade att det bara var enstaka pojkstreck?
Och frågan är om polisen inte fortfarande tror det bara är pojkstreck som kommer att sluta av sig själv?
För med tanke på att det inte hänt så fruktansvärt mycket från polisens sida under alla dessa månader så tycker i alla fall jag att det är en befogad fråga.
Sen att politiker inte förrän nu börjat reagera och fördöma detta visar på att politikerna nog inte i själva verket är så engagerade i vad som händer utanför Stockholm eller sin egen kommun.

https://www.expressen.se/kvallsposten/skanska-riksdagsledamoter-bekymrade-for-stenattacker/?fbclid=IwAR2NcHRyMhQnDNN_TQqVsY0TozgnRh3eh2EyuE67SZpMfyNkv03Zld_Q8TY

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Skånska riksdagsledamöter bekymrade över stenattackerna på E65

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.