Läkartidningen: “Fler läkare med utländsk utbildning bland oskicklighetsärendena”

| 28 juli, 2021

Susanne Billum, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), är bekymrad över en ökad mängd oskicklighetsärenden där läkarna har en utländsk läkarutbildning.

Vi börjar med ett exempel. Läkaren, en man i 60-årsåldern, är utbildad i Rumänien och uppger att han har arbetat där innan han kom till Sverige. Han fick svensk legitimation för några år sedan.

I Sverige har läkaren framför allt jobbat som hyrläkare på olika vårdcentraler, men även varit fast anställd på en vårdcentral en kortare period innan han blev uppsagd. Hans bemanningsuppdrag har också avslutats i förtid flera gånger. Flera vårdgivare säger att de har försökt tala med läkaren om hans kompetensbrister. Men enligt dem har han varit oförstående för kritiken och beskriver sig själv som en duktig läkare.

Sedan 2014 har han fått två patientklagomål och fem anmälningar enligt lex Maria. Dessutom har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fått in tre anonyma anmälningar.

Tillsynsmyndigheten har bedömt att läkaren har varit grovt oskicklig i handläggningen av minst 11 patienter och oskicklig i handläggningen av minst 33 patienter. Han har bland annat missat ett en patient hade akut tarminflammation och att en annan patient utvecklat symtomgivande och laboratoriemässigt nytillkommen allvarlig njursvikt.”

Läs vidare i Läkartidningen


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Läkartidningen: “Fler läkare med utländsk utbildning bland oskicklighetsärendena”

 1. ulf

  Är det konstigt att en normal svensk skattebetalare vill ha en läkare som har rätt kompetens att bedöma vilka åtgärder som behövs för att bota sjukdom och kompetens nog att bedöma erforderliga åtgärder ? Vilka läkare och tandläkare använder Löfven och hans anhang till regering ? Föredrar de läkare med lägre kompetens och utbildning samt erfarenhet än svenska ? Efter alla anmälningar om felbehandling som berör utländska läkare och tandläkare är svaret helt givet.Ingen vill ha en lågutbildad tandläkare rota runt i käften för att sen behöva svensk vård eller en läkare som inte kan bedöma ens det enklaste symtom.Det handlar om utbildning ,kompetens och intelligens,vilket är fullständigt klart,Varje svensk har rätt till en svensk läkare eller tandläkare som man kan lita på har utbildat sig enligt senaste telnik och vetenskap.Använda tänger och knivar kan en outbildad medicinman eller smed göra. Det handlar om utbildning och kompetens från människor som utbildat sig i många år i vår kultur 👨🏻‍🦳👱

  Svar
 2. Christer

  Precis som när Steffe väljer ministrar ska vi välja tandläkare.
  Kunskap ska inte räknas in.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.