Stoppa världen – jag vill stiga av

En herre vid namn Isabel anmälde en apotekare varmed ärendet så småningom gick till domstol. Apotekaren ska ha tilltalat kunden, en man, som man, även efter att ha blivit ombedd att inte göra det. 

En domstol i Tel Aviv har skapat ett prejudikat som i det här fallet förordar att en transsexuell kvinna ska betalas ca 100 000 kronor efter att hon tycker sig ha blivit verbalt misshandlad av en apotekare. Denne ska ha tilltalat henne som man, vilket inte är speciellt märkligt när man pratar med en fysisk person som råkar vara man. Men nu är det inte så enkelt här i livet. Vi måste väva in en offerkofta i ekvationen. 

Isabel var klädd i kvinnliga kläder och påpekade att hon ville betraktas som en kvinna, men apotekaren bedömde att kunden talade med en manlig röst och som sådan vägrade apotekaren att tilltala kunden efter dennes självpåtagna “hittepå” identitet. 

Deras konversation hade spelats in och därefter spelats upp i domstol och lät där ungefär som följande: “Varför pratar du med mig som om jag vore en man? Ser jag ut som en man för dig?” Apotekaren svarade: “Med din röst låter du manlig, det är vad jag tycker.”

Isabels jurister hävdade i domstolen att apotekarens agerande var att betrakta som förtal,  diskriminering och sexuella trakasserier, vilket kränker hennes rätt till självbestämmande och respekt. Det blev en hel räcka offerkoftor här. 

Apoteket hävdade ursprungligen att den anställde endast hade betraktat kunden enligt dennes biologiska kön vilket inte kunde anses vara objektivt förnedrande. Apotekaren fick dock sparken strax efter händelsen. 

Efter att ha lyssnat till det inspelade materialet beslutade domstolen att ”apotekaren inte bara ignorerade Isabels önskemål utan även förolämpade henne”. Som sagt, offerkoftan på. 

Stormarknadskedjan Shufersal, som äger apoteket, ska betala transpersonen ca 100 000 kronor i ersättning inklusive juridiska kostnader. Domen har kallats en ”storartad prestation” av den klagande parten samt att både Isabels upprördhet och ”den prejudicerande domen” skulle medföra en ”social förändring”. 

Så vad har vi då lärt oss av detta? Absolut ingenting. Det finns inget att lära mer än att världen är galen – dags att hoppa av.   

Jan-Ove Malmgren, 2021-07-26

Bild: Shufersal

Fotnot: “Stoppa världen – jag vill stiga av” är en musikal från 1961. Passande nog i cirkusmiljö.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Stoppa världen – jag vill stiga av

 1. Carl den 12

  Fick Isabel ut någon medicin🤔

  Calle kräver skadestånd, ifrån alla som har behandlat mig som en idiot, så jag lär bli kvar här en lååååång tid framöver💰💰💰

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.