Hans Sandin: Kraftigt sänkt pension med Miljöpartiets nolltillväxt

| 30 juli, 2021

Härom veckan höll Miljöpartiet kongress och antog sitt manifest inför riksdagsvalet i september. Ett av de mer förvånande och omdebatterade beslut som klubbades är kravet att Sverige inte längre ska sträva efter att skapa ekonomisk tillväxt. Det innebär i praktiken att vårt land ska byta ekonomiskt system.

Låt oss utgå ifrån att Sverige inte skulle ha någon ekonomisk tillväxt, alltså det samhälle MP-kongressen vill uppnå. Hur skulle då våra pensioner se ut? Jag har ställt denna fråga till Pensionsmyndigheten.

Sedan pensionsreformen på 1990-talet betalar vi som arbetar idag en del av pensionen för våra föräldrar, och våra barn kommer att betala en del av pensionen för oss. Men det finns inte någon garanti att vi får ut de intjänade pensionspoängen, undantaget de fonderade medlen i premiepensionerna, när vi går i pension. Det bestäms av hur reallönerna och därmed tillväxten i ekonomin utvecklas.

Ett samhälle utan tillväxt skulle slå direkt mot pensionerna, men hur mycket? När fem partier i början av 1990-talet tog fram det nya pensionssystemet, som hade ett mycket brett stöd i riksdagen, så utgick man ifrån att det skulle finnas tillväxt i framtiden. Man trodde också att flertalet pensionärer under den relativt långa pensionstiden hellre skulle vilja ha relativt jämn köpkraft än en låg första pension och avsevärt hög pension de sista åren.

Man införde därför ett förskott på den framtida antagna tillväxten, som sedan räknas av. Antagandet sattes lite i underkant och blev 1,6 procent per år under pensionärstiden. Den första pensionen blir då klart högre än den annars skulle vara och varje år blir indexeringen löneökningarna minus förskottet på 1,6 procent.

Hans Sandin

GP


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.