3327: Bristvara adjektiv

| 31 juli, 2021

Det där med vårdens möjliga rasism fick Löfven att uttala sig:

“Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Stefan Löfven i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.” msn

Tungtrampat språk som man alltför lätt känner igen som “Löfvenska”. Kanske det behövs lite synonymer för att kunna fånga in någon förlupen röst genom ett vinnande uttalande?

“Förbannad”, skulle det inte ge lite mer nyans med “ursinnig” eller det lite mer avvägda “förtörnad” eller kanske “uppretad”. En ytterligare möjlighet vore att dra till med samtliga dessa får att få maximal eldgivning.

Vad ankommer “vidrig” låter det inte riktigt övertygande. Sparsmakat skulle jag förorda “beklämmande” men vill man ge utlopp åt en mera expressionistisk estetik är “vedervärdigt” av litterärt värde liksom dess släkting “vederstygglig”. Även “motbjudande” är tänkbart medan en intressant variation på “vidrigt” kan vara “vämjeligt”.

Själva rasismen är det mindre problemet eftersom kapitalet är förbrukat sedan länge och enbart faller under okvädingsorden. Som bekant är det inte så viktigt vad man säger utan hur.

Lars Vilks


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

2 tankar på “3327: Bristvara adjektiv

 1. ulf

  Löfven,sveriges största skamfläck ,på enkelt språk.En fullständig landsplåga.Föraktar sin egen svenska befolkning uppenbart.En fulländad pajas lallande omkring.Beklämmande som statsminister.🤯🙄🤡

  Svar
 2. Carl den 12

  En statsministers dåliga ursäkt för att glida undan sitt ansvar, för att regeringen har förlorat en kamp som aldrig blev av, mot den allt grövre brottsligheten i samhället🤔

  Calle är hellre “rasist”, än står på dom grovt totalt livsfarliga brottslingarnas sida som avrättar människor.
  En mor med sitt barn i famnen och en polis som har barn har blivit avrättade och deras barn kommer växa upp utan sina föräldrar.
  Även barn har blivit skjutna, en flicka dog och andra barn har kommit till skada pga skjutningarna💔

  Kackla bäst du vill Stefan, du är och förblir en liten lort.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.