NÄTJÄTTARNA SKA INTE KUNNA STYRA SAMHÄLLSDEBATTEN

| 1 augusti, 2021
Aron Emilsson (SD) uttrycker oro för vilka följder avstängda konton och raderade inlägg i sociala medier ska få på debatten inför riksdagsvalet 2022. Foto: MostPhotos.

Inlägg raderas och konton stängs. Den samhällsdebatt som bedrivs på sociala medier kan när som helst strypas av de bolag som driver plattformarna. Detta utgör hot mot den fria åsiktsbildningen, säger kulturpolitiske talespersonen Aron Emilsson (SD).

Han intervjuas i Dagens Nyheter (betalvägg) om den rapport som en arbetsgrupp i partiet arbetar med kring sociala medier.

I den rapport som SD:s arbetsgrupp lämnat in för att antas på partiets landsdagar i november slår man fast att de stora sociala medieplattformarna inte ska få avtala bort ”en viss typ av åsiktsbildning”. Alla har rätt till ett konto. Plattformarna ska förbjudas att radera eller moderera lagligt innehåll på subjektiva grunder.

Om någon får ett konto, eller inlägg, raderat ska plattformen inom viss tid i detalj beskriva vad det var som gjorde att innehållet togs ner. I vissa fall ska man kunna få beslutet prövat i domstol. En myndighet bör få ansvar att övervaka yttrandefriheten på plattformarna.”

Läs i SAMTIDEN


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.