Offerkofta på

| 1 augusti, 2021

Nadia får inga anställningsintervjuer: “Blivit tipsad att ta av slöjan”. 

Trots stor brist på lärare i Kalmar län så har Nadia Sarari, som är legitimerad NO-lärare, inte kommit till en enda anställningsintervju under de två år som hon sökt jobb i Sverige. Det framgår dock inte hur stor bristen är. 

Hon arbetade som kemilärare i sitt hemland, och efter fem års kamp är hon nu legitimerad lärare i Sverige. Ja, det är en kamp att gå i skolan. Varje dag är en kamp. 

“Det känns orättvist att man kämpar och pluggar för att sen bli inskriven på arbetsförmedlingen som arbetslös”, säger Nadia Sarari. Något som Nadia Sarari delar med tiotusentals andra sökande. 

Det kan bero på många orsaker men jag tror att det som vanligt gäller att just den orsaken, oavsett om den är korrekt eller ej, alltid måste spelas ut som ett trumfkort. Och det handlar då om institutionell rasism. Här i artikeln illa dold. 

Det måste tryckas in i folk att allt som går invandrare emot, vilket för övrigt händer svenskar lika ofta, i slutet är kopplat till rasism. Det är här offerkoftan kommer så väl till pass. 

Det börjar bli tröttsamt att med lämpliga intervaller ständigt se detta. Vad förväntar sig invandrare? Att det ska vara en såpad glidbana fram till arbete? 

Det står i artikeln “att efter fem års kamp är hon nu legitimerad lärare i Sverige.” Kamp? Mot vad? Det är alltid en kamp att gå i skolan oavsett om man kommer från Sverige eller något annat land. Eller var det så att man förväntade sig en plats vid det dukade bordet? 

Jan-Ove Malmgren, 2021-08-01

Bild: Hazem Dakel/Sveriges Radio

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.