3330: Så skall konsten göra lite nytta igen

| 7 augusti, 2021

Är det så att Malmö konsthall vill göra sig markant korrekt och samhällsnyttig? Att vi upp för stat och kommun att man deltar i kampen för den hotade demokratin och den i alla riktningar skenande rasismen? Ur konstens synpunkt blir det bara lite för mycket. Den här texten innehåller alla konventioner som har cirkulerat under det senaste decenniet:

”Illustrationerna från den antirasistiska kulturtidskriften Mana är skapade med den avsikten. Bilderna i denna utställning har valts från utgivningen 2010-2020 och skildrar en rad samhällsfrågor utifrån ett antirasistiskt, postkolonialt och intersektionellt perspektiv. De gestaltar allt från diskriminering inom rättsväsendet till islamofobins framväxt efter 11 september-attackerna och kärlekslivets utmaningar i en rasistisk samtid. Bildsamlingen är unik i ett svenskt sammanhang genom att skildra samhällsfrågor i ett antirasistiskt syfte.” ”Antirasistiska blickar

De antirasistiska strävandena äger sedan rum överallt och konsten bör få tillfälle att ägna sig åt andra uppgifter. Inte minst med tanke att dess bidrag inom den sociala sektorn är marginellt. Men det är tjusigt att se konventionerna så stereotypt uppställda och koncentrerade. Ett ironiskt verk i sig…

Och naturligtvis måste man också köra lite Pride. Samma sak. I konsten tämligen nattståndet.

Lars Vilks


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.