3334: Klimatets estetik

| 11 augusti, 2021
Greta Thunberg på framsidan av Vogue Scandinavia. Foto: ALEXANDROV KLUM/ VOGUE SCANDINAVIA

Klimatkrisen har kommit att väcka allt större intresse i konstsammanhang. Den sedan nu många år väletablerade arkitekten/installatören Tomás Saraceno drar sitt strå till stacken genom att förkorta utställningstiden i galleriet för att minska energiförbrukningen. Galleriet drivs helt med förnybar energi- Men så vet vi att konsten kommer aldrig längre än till symbolhandlingar vars egentliga förtjänster ligger i hur de estetiseras. Saraceno kan också förklara varför vi inte kan hantera klimatpolitiken. Hans förklaring är inte särskilt originell. Tvärtom är det en förklaring som förklarar praktiskt taget alla mänsklighetens bekymmer och även de bekymmer som vi har över mänsklighetens bekymmer: “The capitalist, colonial, and patriarchal structures many of us are entrenched in throw up huge roadblocks to normalized problems, including climate change,”

Eller den vite mannens börda som bekvämt skapar vår tids syndabock. Äger vi såväl syndabock som undergång kan vi inte annat än vara nöjda med vår tids teologiska ansträngningar. (artnet)

Att komma till saken i klimathärvan är inte lätt eftersom det skulle innebära ett stort avsteg från regeln att en politiker bör göra så lite som möjligt. Det kan dock ersättas med samma medel som konsten alltid brukar: Symbolhandlingar och estetisering, ett sken, förrädiskt likt verkligheten (eller om det är tvärtom). Klimat-Gretas fantastiska karriär, hennes segertåg över världen alla hennes performances saknar motstycke. En sådan gestalt blir alltmer en storhet i sig och framträdandets estetik kommer helt naturligt i centrum. Enklast så. (Expressen)

Lars Vilks


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.