Afghanistan har fallit – Afghanska regeringen överlämnar makten till talibanerna

| 15 augusti, 2021

Kabul [Afghanistan], 15 augusti: Förhandlingar pågår i det afghanska presidentpalatset ARG för att överföra makten till talibanerna med Ali Ahamd Jalali som chef för den nya interimsregeringen på söndag. Chefen för High Council for National Reconciliation Abdullah Abdullah sägs förmedla vid processen.

Ali Ahamd Jalali kommer att utses till chef för den nya tillfälliga regeringen.

Under tiden säkerställde fungerande inrikes- och utrikesministrar Abdul Sattar Mirzakwal i separata videoklipp att Kabulborna kommer att skyddas när de skyddar staden tillsammans med internationella allierade.

Kabul inte kommer inte att attackeras och övergången kommer att ske fredligt och Kabuls invånare att säkerhetsstyrkorna kommer att säkerställa stadens säkerhet.

Tidigare försäkrade talibanerna i ett uttalande invånarna i Kabul att inte vara rädda eftersom de inte är avsedda att gå in i den afghanska huvudstaden militärt och det kommer att ske en fredlig rörelse mot Kabul.

Ställda inför litet eller inget motstånd alls gick talibanerna in i den afghanska huvudstaden Kabul från alla håll.

Talibanerna har nu beordrat sina medlemmar att vänta nära Kabulportarna och inte försöka ta sig in i staden.

Samtidigt arbetar Ryssland tillsammans med partners på att sammankalla ett nödmöte i FN:s säkerhetsråd i frågan om Afghanistan, sa Rysslands särskilda presidentrepresentant för Afghanistan Zamir Kabulov på söndagen.

‘Vi kommer att sammankalla [mötet]. Men det kommer inte att förändra situationen, vi borde ha tänkt på det tidigare och inte tagit detta nu, säger Kabulov.

Förste vice ordföranden i förbundsrådets utskott för utrikesfrågor, Vladimir Dzhabarov, säger att situationen i Afghanistan måste diskuteras brådskande i FN:s säkerhetsråd, eftersom landets öde tycktes ha avskärmats.

Vladimir Dzhabarov tillade att Ryssland inte kan och kommer inte att blanda sig i situationen i Afghanistan, eftersom det är en suverän stat.

Text: Jan-Ove Malmgren, 2021-08-15
Källor: The Khaama Press News Agency, TOLO News, Sputnik
Bild: Mohammad Asif Khan/AP/TT

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Afghanistan har fallit – Afghanska regeringen överlämnar makten till talibanerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.