Ulf Kristersson (M) om våldtäktsdömde mannen som han får 840 000 kronor i skadestånd

| 15 augusti, 2021

En man kidnappade, torterade och våldtog en kvinna i nästan ett dygn i en källare i Malmö. Och det var inte första gången: Tidigare hade han tillsammans med en annan man gjort inbrott i en lägenhet och våldtagit en hjälplös kvinna.

Mannen dömdes och straffvärdet på brotten var 10 års fängelse. Men efter ungdomsrabatt och mängdrabatt blev det bara 4,5 år kvar av fängelsestraffet. Och efter att Högsta domstolen beviljat resning landande straffet på 2 års fängelse. Därmed blev tiden i häkte och fängelse sammantaget längre än den slutgiltiga strafftiden – och mannen krävde därför skadestånd av staten. Och igår kom beskedet: han får 840 000 kronor i skadestånd. 

Dessutom är han kvar i Sverige, trots att han dömts till utvisning och skulle ha lämnat landet för länge sen.

Skattebetalarna tvingas alltså betala en knapp miljon till en man som begått fruktansvärda brott och som dessutom nu fritt vandrar omkring. Skadeståndet till brottslingen är mångdubbelt större än skadeståndet till hans brottsoffer. Det är rent oanständigt. 

Detta gör mig riktigt, riktigt arg. Så här kan det orimligen tillåtas gå till. Det är så fullständigt absurt, och så respektlöst mot mannens offer. Inte minst visar det hur otroligt mycket en ny regering måste göra för att få på plats en lagstiftning som systematiskt bestraffar grova brott och lika systematiskt tar brottsoffrets parti. 

Den som suttit häktad eller i fängelse felaktigt bör naturligtvis ha rätt till viss ersättning. Men en sak är alldeles klar: En borgerlig regering som jag leder kommer slopa mängdrabatterna och ungdomsrabatter för alla över 18 år och skärpa straffen även för dem under 18 år som begår grova brott. Och den som fått ett utvisningsbeslut kommer att tvingas lämna landet.

Vi kommer också öka skadestånden till brottsoffren väsentligt. Och pengar som betalas ut för att en person suttit felaktigt frihetsberövad, ska kunna utmätas för att brottsoffret ska få sitt skadestånd. I dag är dessa pengar i princip fredade.

Jag tvivlar inte på att domstolarna i detta fall i teknisk mening har gjort rätt. Det är lagarna som måste ändras.

Ulf Kristersson på Facebook


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.