Enligt ny rapport: Mindre än hälften av syrier i Sverige har ett jobb de kan försörja sig på

| 17 augusti, 2021

I intervju efter intervju 2015 påstod Löfven, Reinfeldt och flera andra politiker från den då politiskt korrekta sidan att de som flydde genom land efter land i Europa för att till slut hamna i Sverige var högutbildade människor som skulle bli Sveriges pensionsräddare. Och de som kom från Syrien under kriget var speciellt bra, de hade en mycket bättre utbildning än de flesta…
Det var sådana ord vi fick höra dag efter dag, och alla som sa emot dem dömdes ut som “rasister” och allt annat från Vänsterpartiet ända till Moderaterna och Kristdemokraterna. I varenda nyhetssändning fick man se refugees welcome, och samtidigt höra Reinfeldt säga “Öppna era hjärtan” och Löfvens ord om att “Europa bygger inga murar”.

Men hade Reinfeldt och Löfven rätt i att de som kom var Sveriges pensionsräddare?
Hade de rätt i att de som kom hade bättre utbildning än de flesta andra?
Nja, jag vet inte riktigt om Reinfeldt och Löfvens ord stämde överens med verkligheten.
Visst var där väl de som kom som var högutbildade, men var den stora massan som kom det, eller låg deras utbildningsnivå under den svenska?
Vi kan nog träta om utbildningsnivåerna i det oändliga, men en sak behöver det inte trätas om efter att man har läst stiftelsen The global villages rapport som bygger på siffror från Statistiska centralbyrån och som kom i dagarna.

Rapporten visar att de syrier som ko mellan 2014 och 2018 har det svårt på arbetsmarknaden. Enligt rapporten finns det runt en kvarts miljon människor i Sverige i dag som har sitt ursprung i Syrien, definierat som att de själva föddes där eller att deras föräldrar gjorde det. De flesta har kommit hit under 2010-talet och då speciellt i mitten och slutet av årtiondet.
Ahmed Abdirahman stiftelsens vd och grundare skriver i förordet ”Siffrorna i rapporten visar att bara en tredjedel av dem är självförsörjande, att mindre än hälften av vuxna svensksyrier har ett jobb att gå till och att långtidsarbetslösheten bland dem ökar”.
Så Reinfeldt och Löfven, ni som gick i spetsen för alla dem som ville ha hit dessa människor, är de Sveriges pensionsräddare eller är de en belastning på vår välfärd?

Ahmed Abdirahman fortsätter sen med att skriva “Barn och ungdomar med syriskt ursprung har dessutom betydligt sämre skolresultat än rikssnittet. Det finns många förklaringar till siffrorna men framför allt har antalet nyanlända syrier de senaste åren kraftigt påverkat gruppens resultat”.
Så ni politiker som sade att alla dessa som kom kommer att vara en tillgång till Sveriges ekonomi framöver, hur menade ni och vad säger ni nu efter denna rapport?
Och siffrorna blir inte bättre desto längre man läser rapporten, för något blad senare visar den att knappt 44 procent av samtliga syrier i Sverige i åldern 20–64 år förvärvsarbetade år 2018, detta att jämföra med att knappt 80 procent för hela den svenska befolkningen i samma åldersspann är förvärvsarbetande.

Tittar man sen på graden av självförsörjning, definierat som att man klarar sig på sina egna inkomster utan stöd från det offentliga. Då blir bilden ännu något dystrare. Bland syrier i Sverige i åldern 25–64 räknas 36 procent som självförsörjande, detta att jämföra med 74 procent för hela befolkningen. Och medan graden av självförsörjning har ökat med några procentenheter för befolkningen i stort mellan 2013 och 2019 är trenden den motsatta bland syrierna.
Ahmed Abdirahman skriver “Vi är medvetna om att den här statistiken kan användas på olika sätt för att driva politiska agendor från höger till vänster. Men om vi ska kunna ta tag i utmaningarna måste vi ta reda på hur verkligheten faktiskt ser ut. Och inte minst våga prata om utmaningarna, och möjligheterna”.

Men kommer politikerna att kunna prata om “utmaningarna” och “möjligheterna” på ett konstruktivt sätt när de läst denna rapport eller kommer den bara att utmynna i mer osämja och fler fastcementerade åsikter?
Om jag får säga min mening så tror jag att de som numera tycker att vi ska öka migrationen än en gång, det vill säga Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet så kommer de aldrig att erkänna de siffror som visas här. De kommer att fortsätta med sina önskedrömmar om det mångkulturella landet där alla kan få leva gott, även om det bara är på bidrag. I deras värld finns vara synen “allt åt alla och någon annan får betala”.

Däremot så kommer nog ledningen i Socialdemokraterna att dra andra slutsatser, något måste förändras. De kommer nog att försöka gömma undan dessa siffror till efter valet då en sådan rapport som denna kan göra att de förlorar väljare till partier som under kortare eller längre tid varnat för just detta. Dessutom kommer nog Morgan Johansson och Stefan Löfven tillsätta ytterligare en utredning om vad som ska göras åt detta problemet. För Moderaternas och Kristdemokraternas del som ganska nyligen ändrat åsikt från att välkomna migranterna som en tillgång till att nu se att de inte är det så kommer de nog att slutas närmare Sverigedemokraternas åsikt om återvandring för dem utan jobb och fast anställning. De kommer nog att säga de saker som Sverigedemokraterna sade 2018-2020 då de redan då förordade återvandring för dem som kommit.

https://nyheteridag.se/rapport-mindre-an-halften-av-syrier-i-sverige-har-ett-jobb/
https://theglobalvillage.se/wp-content/uploads/2021/08/Fakta-for-forandring-Svensksyrierna-2021-08-12_lowres.pdf

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Enligt ny rapport: Mindre än hälften av syrier i Sverige har ett jobb de kan försörja sig på

 1. Göran

  Surprise, surprise! Det hade vi aldrig trott….
  Googla på “The Habsburg jaw” så ser ni huvudanledningen till att inlärningsförmågan på alla nivåer är begränsad för de i artikeln omnämnda grupperna.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.