Erbjuds evakuering från Kabul av UD, men först farlig resa på egen risk till flygplatsen och därefter ‘stå för’ kostnaderna – dvs evakueringen är INGEN ‘räkmacka’!

| 21 augusti, 2021

Utrikesminister Linde borde resa ner till Kabul.

Och ta på sig sin sjal och genomföra resan till flygplatsen på egen hand.

Linde skriver på twitter: “Jag kan bekräfta att UD har informerat svenskar på svensklistan om evakueringsflyg från Kabul och att ambassaden har informerat lokalanställda om evakuering. UD har personal på flygplatsen med de resurser som behövs för att fortsatta evakueringsarbetet. Transportkapacitet finns.”

De berörda på en s k ‘svensklista’ har fått information om att det finns evakueringsflyg och transportkapacitet samt att UD är på flygplatsen.

Låter väl jättebra, eller hur?

I vanlig ordning så sprider regeringen vilseledande information. I ett brev som berörda på svensklistan erhållit står det bl a följande:

”UD kan inte bistå med transporter till flygplatsen. Du måste själv bedöma om det är möjligt och säkert att ta dig till flygplatsen från där du befinner dig”

Det betyder att den farliga resan till flygplatsen tvingas var och en att göra på egen hand.

Detta är UDs normala erbjudande, men det innebär att flera av de berörda INTE kommer kunna ’nappa’ erbjudandet att evakueras.

Det betyder tomma säten på evakueringsplanen, dvs transportkapaciteten utnyttjas INTE fullt ut.

De berörda erbjuds alltså evakuering av UD om de klarar den farliga resan till flygplatsen som dessutom sker på egen risk.

Låter väl INTE jättebra längre, eller hur?

Evakuering som anordnas av UD kan dessutom innebära: “…enskild resenär själv får stå för kostnaderna om staten genomför en katastrofinsats. I praktiken handlar det om resekostnader och eventuella hälso- och sjukvårdskostnader som direkt kan kopplas till den enskilde resenären.”

Dvs evakueringen är INGEN ‘räkmacka’.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.