Jag är rädd för vuxna som lever i total förnekelse

| 22 augusti, 2021

“De har inget långtidsperspektiv. De ser inte vad de orsakar min generation, och möjligen, även deras egna barn”.

Det här handlar om en 17-åring som förmodligen marinerats in i klimatrörelsen. 

Den här 17-åringen är uppriktigt rädd/skrämd. Hur representativ denne är för sin generation är svårt att avgöra. Det är svårt att få grepp om varifrån de får den information som i det här fallet omvandlat ett barn till en panikslagen yngling. 

“Rädslan spirar. Tankarna tar överhanden. Vad är det som händer? Med världen, mänskligheten.” 

17-åringen berättar att ett engagemang alltid har existerat. Men engagemanget för en anständig framtid har existerat i blott tre år. Aldrig har väl rädslan varit starkare än nu. 

17-åringen säger vidare att hen inte längre är rädd för vad som komma skall. Nej, det som skrämmer honom nu är retoriken, ledartexterna, åsikterna, som möter forskningen – det som är hugget i sten vid det här laget. Man kan undra hur detta har fått fäste. 

“Om de ändå kunde ta till sig det som inte längre går att ifrågasätta. Om de ändå kunde sluta ifrågasätta de som är alarmisterna, forskarna.” Här har 17-åringen uppenbarligen fastnat i detta mantra och fortsätter. “Den bristande insikten, vägran till insikten – förnekelsen – skrämmer mig. De avfärdar mig och min rädsla, därför att jag väljer att lyssna till dem som faktiskt kan, till dem som faktiskt vet vad som händer.” 

Jag är 54 år äldre än 17-åringen och har upplevt allt från extremväder, åt båda hållen, och “vanligt väder”. Det jag har svårt att förstå är hur en 17-åring som inte ens har hunnit skaffat sig livserfarenhet har lyckats fastna så djupt i detta narrativ. 

“Deras ord och stora plattformar når fler än jag någonsin kommer att kunna nå. Detta skrämmer mig också. För de far med osanning, och de gör det utan konsekvenser. Vad är det för slags samhälle?” Från 17-åringens perspektiv och ringa livserfarenhet är detta normen. Hur många olika klimatcykler har hen genomlevt under de tre åren han varit klimatfrälst?  

17-åringen rekommenderar att vi ska läsa IPCC:s senaste rapport. Det kan jag förvisso göra men den ska mäta sig med mina 54 års upplevelse av klimat. 

“När du läst det, då får du gärna använda din stora plattform till att skriva. Men far du med osanning, ja, då vet jag att jag aldrig kommer att kunna lita på dig.” Och osanning det är att skriva någonting som går stick i stäv med 17-åringens tre års erfarenhet av klimat. Man gör det onekligen lätt för sig.  

“Jag är 17 och rädd. Rädd för vuxna människor som befinner sig i total förnekelse och sprider sina ord på sina plattformar. Livsfarligt. De har inget långtidsperspektiv. De ser inte vad de orsakar min generation, och möjligen, även sina egna barn.” Så vi har inget långtidsperspektiv? 71 år självupplevt utan yttre påverkan, räcker det?  

“Rädslan spirar, jag stirrar upp i taket och ser den äldre damen från Grekland för mitt inre. Hon som står i förgrunden till enorma skogsbränder, med handen för sitt bröst. I obeskrivlig smärta. Hon upplever i detta nu konsekvenserna av människans girighet.

Men som man säger: hoppet är det sista att lämna oss. Trots min rädsla ska jag hålla huvudet högt, fortsätta min kamp, och minnas den där kvinnan i Grekland. Det är hennes barnbarn jag kämpar för nu.” En bild av en kvinna framför en skogsbrand i Grekland räcker för att en 17-åring ska ha bilden fullkomligt klar för sig. Vi är på väg mot ett fullständigt armageddon där jorden brinner upp. 

Säga vad man vill om klimatrörelsen men att kidnappa och lägga bördan av en villfarelse på en 14-åring som utan att själv upplevt en “klimatförändring” är rent av otäckt och fult. Den här personen likt många andra blir bra papegojor och nyttiga robotar för klimatrörelsen i framtiden och ett hot för oss övriga. 

Det är så här Gretor blir till. Rekrytering i en ålder där barn är som mest sårbara och öppna för yttre påverkan och med i stort sett ingen livserfarenhet alls.

Text: Jan-Ove Malmgren, 2021-08-22

Källa: https://www.gp.se/fria-ord/jag-är-rädd-för-vuxna-som-lever-i-total-förnekelse-1.53145993

Bild: Skogsbrand

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.