| 26 augusti, 2021

Tidigt under onsdagsmorgonen kom den efterlängtade BRÅ-rapporten som handlar om skillnaderna mellan personer med inrikes respektive utrikes bakgrund när det gäller brottsmisstankar. Den rapporten som Brå helst hade sluppit göra och den rapport som bekräftar vad ”alla redan visste”. För enligt studien så har utrikesfödda och deras barn varit brottsmisstänkta 2,5-3 gånger oftare än svenskfödda med svenskfödda föräldrar. Och redan nu knappt ett dygn efter att rapporten släppts så har slutsatserna i den redan skapat politiska bråk, och kriminologer som Jerzy Sarnecki har redan slagit ner på den med att “Statistiken dåligt utredd” och att det finns det stora frågetecken som ännu inte är utredda i rapporten.

Så det bråket som började då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen fortsätter, det om de negativa effekter av migration. Länge beskrevs flyktinginvandring som en vinst för statskassan, hederskulturens existens ifrågasattes och religiös extremism bagatelliserades. Och detta sker i någon mån fortfarande från vissa personer och från vissa politiska partier. Men inte i den grad som det har varit då sjuklövern hade som mål att att ljuga om frågan då de gjorde allt för att stoppa tillväxten av det åttonde riksdagspartiet. Då när den tidigare moderata statsministern Fredrik Reinfeldt blev rasande när SVT ställde frågan ”Hur mycket invandring tål Sverige?” i en partiledardebatt.

Den uttalade filosofin sjuklövern hade då var att det åttonde partiet SD skulle försvinna om man undvek ämnet. Och ingen fråga har varit så politiskt laddad som den om brottslighet kopplad till ursprung. Om inget annat så visade det sig för några år sedan kring sexuella trakasserier och övergrepp på badhus och festivaler. Och detta tillsammans med trygghetsmätningarnas stigande kurvor över unga kvinnors utsatthet för sexualbrott fick till slut justitieminister Morgan Johansson att be Brottsförebyggande rådet om en kartläggning. Moderaternas nya ledning fick med mot Morgan Johanssons vilja att gärningspersonens ursprung skulle ingå i studien. BRÅ han inte med att färdigställa denna rapport men fastslog ändå att det var lagändringar och “ökad anmälningsbenägenhet” som förklarade de stigande kurvorna.

När BRÅ fastslagit detta så raljerade Jerzy Sarnecki med att säga: “Vi står inte under ockupation av muslimska män som våldtar våra kvinnor.”
Men hade han rätt eller var det så att BRÅ blev stoppade att göra rapporten färdig?
Idag när rapporten kom så var Sarnecki inte sen med att kommentera denna. Enligt honom är detta inga nyheter. Han konstaterar att även om det är länge sedan Brå kom med sådan statistik så är frågan väl utredd sedan tidigare.
Han sade: “Frågan om invandrarnas överrepresentation i brottsstatistiken är en av de mest utredda frågorna, säger han och räknar till 39 olika studier som visar samma sak sedan 1974.”

Och han fortsätter med att säga: “Det visar att det finns ett väldigt kraftig politiskt tryck att undersöka frågan om överrepresentationen.”
Sarnecki säger vidare: “Ser man på ett längre perspektiv är det några saker att observera, och den kanske viktigaste är att överrepresentationen bland andragenerationens invandrare ökar.”
Efter att BRÅ lanserat förra utredningen, den om att det var “ökad anmälningsbenägenhet” och lagändringar som gjorde att kurvorna steg så blev trycket så hårt att Brå tvingades sjösätta en ny stor studie, om alla typer av brottslighet kopplade till ursprung.
Och under onsdagsmorgonen kom den, kraftigt försenad. Och föga förvånande så visade rapporten det många befarat och andra sagt sig veta.

Det som än en gång gett bränsle åt debatten om två av väljarnas viktigaste frågor. Den om migrationen och den om lag och ordning.
Och bara timmarna efter rapportens publiceringen hördes de väntade argumenten, från vänster att rapporten spelar rasister i händerna och att överrepresentationen beror på social utsatthet.
Vänsterpartisten Linda Snecker sade: “Många vill använda rapporten i en rasistisk kontext i stället för att vara lösningsorienterade. Det här är ingenting nytt, vi har vetat hur representationen i brottsstatistiken sett ut sedan 1970-talet. Det är bra med information och statistik, men då måste man använda den på rätt sätt. Jag är orolig och ser att många vill använda rapporten i en rasistisk kontext i stället för att vara lösningsorienterade och titta på orsakerna till att invandrare är överrepresenterade, som inkomst, utbildningsnivå, hälsa och trångboddhet.”

Hon fortsatte sen med att säga: “Siffrorna beror på att vi har haft både M-ledda och S-ledda regeringar som inte brytt sig överhuvudtaget om stora delar av Sverige. Det är ett enormt svek att inte satsa på skola, bostäder, arbetsförmedling, försäkringskassa och vårdcentraler. De ekonomiska förutsättningarna är så brutalt olika och här måste skillnaderna mellan människor minska. Vi har en extremt allvarlig situation där folk upplever en stor otrygghet och unga killar går runt med vapen. Det är otroligt sorgligt och går att ändra, men regeringen är svarslös när det kommer till att bryta våldsspiralen.”
Men vad har hon för någon lösning på problemet annat än att ge dem mer bidrag så att “skillnaderna minskar”.

Men bland dem som hon menar är ekonomiskt utsatta finns dem som kan köra runt i nya Mercedesar och BMWs.
Hur ekonomiskt utsatta är de då?
Den frågan ställer en som har en pension på 8 000 kronor i månaden.
Från högerhåll har det också kommit kommentarer. Från Sverigedemokraterna kom meddelandet att det är de som haft rätt hela tiden. Och Adam Marttinen har kallat justitieminister Morgan Johansson och Brås generaldirektör Kristina Svartz till justitieutskottet för att diskutera statistiken och nödvändiga åtgärder.

Han sade: “Det är häpnadsväckande siffror som borde få fler partier att reagera på vilken invandringspolitik Sverige har haft och vilka konsekvenser den har fört med sig. Jag hoppas att rapporten för med sig en bred debatt om invandringsrelaterad brottslighet, det är nyckeln för att långsiktigt komma åt kriminalitet. Rapporten visar hur fast inbiten segregationen är i våra utanförskapsområden, och att den tar väldigt lång tid att komma åt.”
Han fortsätter sen med att säga: “Att argumentet om att socioekonomin spelar så stor roll är ett kraftigt övervärderat argument. Man begår inte våldtäkt eller grov kvinnofridskränkning av socioekonomiska skäl. Det handlar om värderingar, kultur och ett samhälle fullt av motsättningar.”

Även moderaterna har kommenterat rapporten och Johan Forssell ser ett tydligt samband med gängvåldet.
Han sade: “Rapporten bekräftar tidigare kartläggningar, men vissa saker som sticker ut, som att inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar är markant överrepresenterade när det kommer till dödligt våld och rån, vilket är vanligt i de kriminella gängen. Sedan är det självklart så att de flesta i gruppen är fullt skötsamma människor som vill ha ett bättre liv. Jag besökte Rinkeby senast i förrgår och jag hör aldrig så tydliga krav på hårdare tag som när jag rör mig i utanförskapsområden, folk är urless på våldet och det finns även en överrepresentation i den här gruppen för att utsattas för brott.”

Han fortsatte sen med att säga: “En M-ledd regering kommer se till att invandringen minskar, men också satsa på skolan, språket och arbetsmarknaden. En annan slutsats är att gränsen för utvisning för de som begår brott måste sänkas. Rapporten kommer säkert att leda till en medial debatt, men frågan är vilka slutsatser man drar, där kommer vi säkert skilja oss åt. Det vore tråkigt om vi får en ny rapport om tio år där överrepresentationen finns kvar.”
Ja det kan man lugnt säga om en ny rapport får vänta i tio år och att situationen ser likadan ut då som den gör nu. Jag skulle vilja säga att det inte bara vore tråkigt utan det skulle vara katastrofalt.
Men något jag saknar här är reaktionerna från regeringskansliet och från Morgan Johansson, vad är deras reaktion på rapporten?

Efter denna rapport så kommer det nu att följa tid av ytterligare spekulationer kring orsakerna till överrepresentationen i brott bland personer med utländsk bakgrund, för precis som i fallet med studien om skjutvapenvåldet nyligen har Brottsförebyggande rådet egentligen ingen förklaring och vet därmed rimligen inte heller hur brotten bäst ska förebyggas. Enligt Expressen så är okunskapen en följd av att det mesta fortsätter som förut, regeringen talar vidare om fler poliser och lägger nya förslag om skärpta straff som högeroppositionen underkänner, enligt principen ”för lite och för sent”. I värsta fall fortsätter de dagliga skjutningarna som innebär en ny sorts politiskt trauma, där alla famlar efter en lösning. Men att ämnet blir en valfråga är ställt utom allt rimligt tvivel.

Så vad kan man då få ut av alla dessa uttalanden och kommentarer annat än att det politiska spelet kommer att fortsätta allt medan de kriminella tar fler och fler steg framåt och blir mer och mer benägna att använda skjutvapen i det “offentliga rummet” som det så fint heter. Det visade sig i Göteborg då en polis avrättades i somras och det visade sig så sent som i går då en 30-årig sköts med flera skott på en restaurang i stadsdelen Skäggetorp i Linköping under gårdagsmiddagen. Så allt medan högern och vänstern träter om vilka orsaker kriminaliteten beror på och hur den ska bekämpas så tar de ytterligare steg framåt och gör det svårare för den polis som finns att få vittnen att vittna, att få ungdomar att inte ansluta sig till dessa gäng. Så jag vill till sist komma med en uppmaning till alla politiker. Lös problemen innan det är för sent och Sverige blir ett nytt Libanon…

https://www.expressen.se/nyheter/bra-har-ingen-forklaring-da-fortsatter-politiska-gralet/?fbclid=IwAR3-L7FteWXs6zjZdjA_XuU-P19jlpmx7gsP0-w11OBZjLNYusV563VDVkI
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sarenecki-den-stora-fragan-ar-vad-det-beror-pa?fbclid=IwAR2zCvcaIRMDuZ08Q5jBvoQsP1sueTSscv2bW54UHlRD-5GYiwXqSPrMmOY
https://www.expressen.se/nyheter/svenskar-med-utrikesfodda-foraldrar-oftare-misstankta/?fbclid=IwAR0Z-LJWAUodm2Cb62JpRBMzMntMz8wb4OpFxYyHOENuO_iI75NSchD4d_U
https://www.expressen.se/nyheter/v-oro-efter-rapporten-fran-bra-rasistisk-kontext/?fbclid=IwAR0Z-LJWAUodm2Cb62JpRBMzMntMz8wb4OpFxYyHOENuO_iI75NSchD4d_U

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “

 1. Anders

  Nu blir opartiska neutrala undersökningar rasistiska verktyg enligt idioterna .
  Jag känner en 94 årig dement sosse som gått på det .
  Han tror att tidningarna ljuger för att svärta ner sossarna .
  Trots att han har runt 9000kr i pension .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.